ističemonaslovnaRegija Birač

Ekološka akcija uređenja obala Studenog Jadra

Ekološka akcija uređenja obala rijeke Studeni Jadar u Milićima, realizovana je juče u organizaciji Ekološkog tima SŠC „Milutin Milanković“ Milići, na čelu sa profesorom Milanom Vukovićem.

ekološka

Ovo je druga ekološka akcija uređenja obala Studenog Jadra u kojoj je učestvovalo 11 maturanata milićkog SŠC-a, a podršku su dobili od radnika opštine Milići na čelu sa načelnikom opštine Markom Savićem i predsjednikom SO Predragom Sušićem. Takođe, akciju je podržalo AD “Komunalno” Milići i građani – kaže profesor u milićkom SŠC Milan Vuković.

„Postoji ideja da mjesec septembar posvetimo kako Jadru, tako i njegovim pritokama Studenom i Zelenom Jadru ali o tom potom! – kaže Vuković.

U akciji uređenja obala rijeke Studeni Jadar u Milićima učestvovalo je 11 maturanata, među njima i gimnazijalac Akeksandaar Nikolić.

„Smatram da je izuzetno važno da se čuva životna sredina. Naravno, da postoje situacije gdje mi nemamo uticaj ali tamo gdje možemo trebamo se angažovati“ – kaže Aleksandar.

ekološka

Predsjednik SO Milići i predsjednik Sportskog društva Milići, Predarag Sušić kaže da je uređenje obale Studenog Jadra potrebna i zdrava navika, koja budi u mladima svijest o očuvanju životne sredine.

„Kao roditelj, pokušavam i svom djetetu da objasnim šta je životna sredina i kako treba da je čuvamo. Mislim da je ovo jedna dobra akcija , pozdravio bih učenike i njihovog profesora što su organizovali akciju a mi ćemo se uvijek rado odazvati“ – kaže Sušić.

Načelnik opštine Milići Marko Savić pohvalio je inicijativu srednjoškolaca i njihovog profesora i dodao da se očekuje zaključenje ugovora o uređenju obale Studenog Jadra.

„Uređenje obuhvata potez od Ušća do SŠC-a, a u tom nekom poslu će se odraditi i regulacija ovog dijela obale, ali svakako ova današnja akcija ima prvenstveno za cilj buđenje ekološke svijesti, što je veoma pozitivno“ – rekao je načelnik Savić.

Ekološki tim SŠC “Milutin Milanković” Milići postoji od prošle školske godine a od ove godine formirana je i planinarsko-ekološka sekcija – kaže profesor Vuković.

„Planinarsko-ekološka sekcija ima za cilj da uklonimo divlje deponije a imamo i ambicioznu ideju da uredimo neko izletište. Bitno nam je da djeci u ovom uzrastu budimo ekološku svijest i evo ja ću po ko zna koji put ponoviti da smo mi uspjeli, da uz pomoć priložnika nabavimo komplet kanti za razvrstavanje otpada. U vezi toga pozivam ljude dobre volje, dobročinitelje, da po jedan komplet, koji se sastoji od 4 kante i košta 150 KM, doniraju vrtiću i osnovnoj školi“ – kaže Vuković.

I načelnik i predsjednik skupštine potvrdili su da će ovakve i druge inicijative, koje imaju za cilj očuvanje životne sredine , uvijek biti podržane.

„Što se tiče ovakvih i sličnih inicijativa, ono što je važno i treba napomenuti je da nam se obrate, jer mi ne možemo sanjati, maštati i saznavati iz medija ovakve podatke. Bitno je da se podnese zahtjev Opštinskoj upravi, a naravno mi nismo, niti ćemo ostati gluvi na te stvari“ – ističe načelnik Marko Savić.

„Mi puno novca ulažemo u komunalnu infrastrukturu i stoga mi je ponekad banalno da, evo kako čujem, dvije godine je bilo potrebno da se nabave kante za selekciju otpada. Skupština opštine će takve inicijative uvijek podržati ali je potrebno da nam se neko obrati“ – kaže predsjednik SO Milići Predarg Sušić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button