ističemonaslovnaRegija Birač

Info dan u okviru USAID Programa INSPIRE održan u Vlasenici

Info dan koji je pružio više informacija o USAID-ovom  Programu  podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE) na području opštine Vlasenica kao partnerske jedinice lokalne samouprave, održan je danas u Vlasenici. Predstavnici opštine Vlasenica I USAID-a prezentovali su uslove Javnog pozva koji je raspisan u okviru pomentoig Programa a održana je I informativna radionica izrade biznis plana – kaže Željko Damljanović šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica.

“Na osnovu programa INSPIRE raspisan je Javni poziv za podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena i pripadnika drugih marginalizovanih grupa. Ovaj Javni poziv se finansira i sufinansira iz Programa INSPIRE I budžeta opštine Vlasenica u ukupnom iznosu od 60 000 KM” – kaže Damljanović I dodaje da ovo nije samo takmičenje između projekata za novi biznis, već je usmjeren na poticaj marginalizovanih grupa da osnivaju svoja preduzeća.

“Na Javni poziv mogu aplicirati žrtve nasilja, nezaposlene osobe do 35 godina starosti, samohrani roditelji,dugoročno nezaposleni ne uzimajući u obzir godine starosti,osobe sa invaliditetom ili s djetetom sa invaliditetom,osobe iz rualnih sredina, te osobe koje su na neki drugi način marginalizovane.Naravno, pripadnost svakoj od navedenih manjinskih grupa, mora se potkrijepiti potrebnom dokumentacijom” – kaže Damljanović.

Pri apliciranju na Javni poiziv uz dokumentaciju koja je navedena,potrebno je priložiti I Biznis plan za poslovnu ideju čiju izradu su na današnjoj informativnoj radionici prošli prisutni učesnici. “Biznis plan će ocjenjivati Komisija sačinjena od predstavnika opštine Vlasenica I USAID/INSPIRE a otprilike šest (6) najbolje ocijenjenih Biznis planova biće podržano iz ovog Fonda” – kaže Damljanović.

Budući korisnici programa odobrena sredstva mogu koristiti za nabavku opreme,mašina, materijala, plaćanje dijela ili u cjelosti poreza I doprinosa, troškova zakupa prostora I drugih troškova koji se tiču biznisa – ističe Damljanović I navodi koje poslovne ideje neće biti podržane.

info dan - USAID INSPIRE 2023

“Neće biti podržani biznisi čiji proizvodi I usluge štete životnoj sredini, oni koji se bave proizvodnjom, prodajom, prerađevinom duvana, alkohola I drugih akciznih roba, zatim biznisi koji se bave prodajom opružja I municije, igrama na sreću, trgovina I ugostiteljstvo ” – napominje Damljanović.

Info dan je bio prilika da se prisutni podsjete da je tekst javnog poziva sa uslovima za dobijanje podsticaja je objavljen na veb stranici www.opstinavlasenica.org i oglasnoj tabli Opštine, a isti ostaje otvoren do 13.11.2023. godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button