ističemoRegija BiračVijesti

Jednokratna novčana pomoć za oko 70 penzionera u Milićima

Jednokratna novčana pomoć milićkim penzionerima biće podijeljena u narednim danima. Udruženje penzionera Milići je juče počelo podjelu jednokratne novčane pomoći milićkim penzionerima čija penzija ne prelazi 351 KM. Predsjednik Udruženja penzionera Milići Radomir Golić kaže da će ovim vidom pomoći biti obuhvaćeno oko 70 penzionera, članova Udruženja.

“Ovo je nastavak podjele. Prvi krug podjele do 311 KM smo završili. Sada su podjelom obuhvaćeni poenzioneri do 351 KM. Novčana pomoć od po 100 KM je obezbijeđena za oko 70 naših članova. Sredstva smo obezbijedili od naših članarina zahvaljujući domaćinskom raspolaganju novcem” – kaže Golić.

jednokratna novčana pomoć - milići

Penzioneri sa kojima smo razgovarali kažu da im novčana pomoć mnogo znači.

Nenad Vukotić, živi u Zaklopači sa suprugom. Jednokratna novčana pomoć na penziju od 327 KM itekako mu znači. “Imam 61 godinu, bolestan sam i ja i žena. Pomoć mi znači mnogo” – kaže Vukotić.

Sa penzijom od 290 KM, “kraj s krajem”, kako kaže, spaja i Rosa Mišić iz Mišića. “Kako mi ne znači. Šta je mojih 290 KM ? Nemam ti šta više reći.” – kaže Rosa.

Mira Milinković je takođe dobila pomoć. „Živim sa bolesnim mužem. Sve je skupo, preskupo,al eto živi se nekako, samo da smo zdravi.Hvala što su nam ovu pomoć obezbijedili“ – kaže Mira.

Milićko Udruženje penzionera na godišnjem niovu od članarina koje iznose 3 KM, prikupi nešto više od 40 hiljada KM a finansijsku podršku dobijaju i od lokalne zajednice – kaže predsjednik milićkog Udruženja Radomir Golić.

“Mi I lovci smo jedina udruženja koja imaju svoju vlastitu članarinu. Sada pripremamo prijedlog da povećamo visinu članarine na 4 KM kako bi dobili još 14-15 hiljada KM, da bismo mogli još 150 ljudi beneficirati. Ovom članarinom, od 3 KM mjesečno, mi obezbijedimo oko 35 000 – 40 000 KM godišnje. Od lokalne zajednice imali smo 18 000 KM, ali moram vam reći da su nam rebalansom budžeta za 2022.godinu sredstva umanjena za 3000 KM a onda u budžetu za 2023.godinu, ponovo su umanjena za 6000 KM. Razgovarao sam i sa načelnikom opštine i sa načelnikom opštinskog odjeljenja za finansije ali objašnjenja nisam mogao prihvatiti. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje kada je u pitanju budžet za sledeću godinu, jer ipak znači kada pomognemo veći broj penzionera” – kaže Golić i napominje da će se Udruženje obratiti kako lokalnoj zajedniic tako i Vladi RS, da penzionerima sa najnižim primanjima omogući neki oblik pomoći u narednoj godini.

“Nije normalno da penzioneri godinama predstavljaju najsiromašniju kategoriju stanovništva. I to svi znamo I svi kažemo. A šta činimo programski da tako ne bude ? Mislim da raspodjela budžeta ni na nivou Republike ni na nivou loklane zajednice nije adekvatna, nije pravilna I nije realna. Penzioneri nisu u mogućnosti da rade I morali bi imati kakve takve uslove za zdravo starenje. Tako da ćemo se mi obratiti a da li će pomoć biti u novcu, robi ili uslugama to je najmanje bitno, bitno je da se penzionerima pomogne” – ističe Golić.

U Udruženje penzionera dopremljena je i zimnica članovima, koji su iskoristili ovaj vid pogdnosti.

“Negdje oko 80 penzionera svake godine koristi ovaj vid pomoći. Taj broj se povećava iako je zimnica skupa,ali naši penzoneri ne mogu da kupe namirnice za pripermu zimnice, ne mogu sami da je naprave I onda se odlučuju za nabavku preko Udruženja. Iako je to po 30 KM raspoređenih u 6 rata, to je veliko opterećenje ali eto, to je jedan od načina da obezbijede sebi zimnicu” – kaže Golić.

Na području opštine Milići ima 1514 penzionera a 1386 su članovi Udruženja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button