BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

NODAS pomaže razvoj pčelarstva u opštini Milići

Opština Milići I Udruženje pčelara “Matica” Milići realizovaće u narednih 11 mjeseci projekat pod nazivom “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” u saradnji sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju NODAS iz Sarajeva. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je danas u Milićima.

Ukupna vrijednost projekta je 140 hiljada eura. Opština Milići će sa 35% podžati projekat, Udruženje će sa nekih 15% imati svoje učešće a najviše novca  izdvaja  njemačko Ministarstvo za vanjsku saradnju preko organizacije HELP.

Šemsudin Maljević predstavnik Udruženja NODAS kaže da je novi projekat nastavak saradnje sa opštinom Milići u oblasti pčelarstva.

“U prethodnom projektu smo radili sa 4 opštine i fokus je bio podrška pčelarima u procesu proizvodnje a u ovom projektu želimo kroz 11 mjeseci mnogo toga uraditi. Rezultat ovog projketa je izrada Inicijalnog akcionog plana te terenske intervencije, gdje će opština Milići i opština Tešanj u kojoj takođe implementiramo projekat, imati kompletiran pregled stanja u svakom segmentu pčelarstva  ali i planiranje šta je ono što se treba i mora uraditi kako bi pčelarstvo brže napredovalo. U Republici Srpskoj imamo Zakon koji se odnosi na pčelarstvo u FBiH imamo Pravilnik ali nije mnogo tog urađeno. Prije svega nije urađen plan kako da se implementira proces stvaranja katastra pčelinjih paša i proces investiranja a kroz ovaj projekat će biti urađen kompletan taj proces što će ove opštine staviti među prve u BiH koje su to uradile. Kroz projekat ćemo saditi medonosno drveće I 90% izrade katastra pčelinjih paša završiti jer će se kroz digitalni sistem sve prikazati” – kaže Maljević. i dodaje da će osim izrade Inicijalnog plana i 20 korisnika dobiti manja grant sredstva.

NODAS - načelnik Marko Savić

Pčelarstvo je jedna od grana poljoprivrede koju je Opština Milići definisala kao prioritet prije svega zbog ulsova koji postoje na terenu – kaže načelnik opštine Milići Marko Savić.

“Na području naše opštine imamo malu primjenu mjera agrotehnike I to je jedan od razloga zbog kojeg smo se opredijelili za pčelarstvo koje se pokazalo kao profitabilna grana poljoprivrede. Ono što mi želimo da postignemo, da pored podrške pčelarima krenemo sa stvaranjem paša na području naše opštine. Imamo dio opštinske šume koji je devastiran I te površine želimo da zanovimo biljnim vrstama koje su pogodne za pčelarstvo, kako bi imali veće količine meda. Želimo u perspektivi raditi na sertifikovanju geografskog porijekla meda, što bi znatno podiglo konkurentnost naših pčelara” – kaže načelnik Savić.

U Udruženju pčelara “Matica” Milići pozdravljaju nasatavak saradnje sa NODAS-om. “Realizacija ovog projekta će nam mnogo značiti jer nećemo morati da selimo pčele na pašu u druge opštine. Ovaj projekat će nam omogućiti da imamo kavlitetnu pašu na području naše opštine, gdje nećemo morati ni dozvole da pribavljamo” – kaže Tomić.  

Udruženje pčelara “Matica” Milići ima 40 članova a u prethodnom projektu više od 20 pčelara dobilo je opremu za razvoj pčelarstva, odnono formiranje svojih pčelinjaka.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button