ističemonaslovnaRegija Birač

Održana radionica u okviru projekta „Žene potiv rodno zasnovanog nasilja u Vlasenici“

Udruženje žena “Podrinja” Vlasenica implementira projekat „Žene protiv rodno zasnovanog nasilja u Vlasenici“, koji je podržan od strane Ambasade SAD u BiH. U okviru implementacije ovog projekta danas je održana radionica na temu „Gender akcioni plan BiH i uloga i značaj lokalne skupštinske Komisije za jednakost i ravnopravnost polova“, kojoj su prisustvovale 24 žene sa područja opštine Vlasenica.

održana radionica - Udruženje žena Podrinja Vlasenica

Cilj radionice je da se žene upoznaju sa obavezama i odgovornostima nadležnih institucija i institucionalnih mehanizama – kaže predsjednica Udruženja žena “Podrinja” Vlasenica Desanka Nikolić.

“Danas je održana radionica, jedna u nizu koje će biti održane, a u okviru ovog projekta omogućeno je pružanje besplatne pravne pomoći za žene žrtve nasilja, davanje pravnih savjeta i pisanje podnesaka, tri dana sedmično utorkom, srijedom i četvrtkom u periodu od 12:00 do 15:00 časova, u prostorijama Udruženja žena “Podrinja” Vlasenica u narednih 6 mjeseci. Osim pravne pomoći, tu je i psihološka podrška za žene žrtve nasilja, koja je organizovana tri dana sedmično, takođe utorkom,srijedom i četvrtkom ali u periodu od 15:00 do 18:00 časova, naredna 3 mjeseca” – kaže Nikolićeva i dodaje da ovo nije prvi put da Udruženje na čijem je čelu, radi na zaštiti ženskih prava .

“Mi smo i ranije održavali radionice koje su imale za cilj zaštitu ženskih prava, posebno smo radili na zaštiti žena i djece od nasilja u društvu” – napominje Nikolićeva i dodaje da će u okviru projekta „Žene protiv rodno zasnovanog nasilja u Vlasenici“ u narednom periodu biti organizovana izrada, štampanje i distribucija štampanih i audiovizuelnih materijala, kao i radionice na teme: “Rodna ravnopravnost, diskriminacija i nasilje po osnovu pola/roda”, “Prevencija nasilja po osnovu pola/roda i uloga i značaj feminizma”, kao i obuka za novinare o značaju i ulozi medija u prevenciji rodno zasnovanog nasilja.

“Koristim priliku još jednom, da se zahvalim Ambasadi SAD u BiH na podršci našem udruženju u borbi protiv rodno zanovanog nasilja i napominjem da ćemo mi i dalje raditi na zaštiti naših članica. Još bih istakla da mi osim zaštite prava žena i zaštite od nasilja i ekonomski podržavamo naše članice kroz različite projekte” – poručila je predsjednica Udruženja žena Podrinja Vlasenica Desanka Nikolić.

Realizacija projekta “Žene protiv rodno zasnovanog nasilja u Vlasenici“, koji je podržan od strane Ambasade SAD u BiH, počela je 01.oktobra i traje u narednih šest mjeseci.

“Objavljivanje ovog sadržaja je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button