ističemonaslovnaRegija Birač

Sajam poljoprivrede u Vlasenici okupio 80 izlagača

Sajam poljoprivrede i privrede koji je održan u Vlasenici, okupio je oko 80 izlagača iz RS, Federacije BiH, Srbije I Crne Gore. Otvarajući osmu po redu jesenju smotru poljoprivrednih proizvoda, načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, je rekao da su ovakve manifestacije pokazatelj, da je porizvodnja hrane budućnost. Kraljević je dodao da će to potvrditi i skoro otvaranje ski-centra Igrišta u Vlasenici  14.decembra.

sajam poljoprivrede

“Zaista mi je drago što su došli ljudi na Sajam poljoprivrede, ne samo iz Vlasenice i regije Birač, već i izlagači iz Federacije BiH, Srbije i Crne Gore. Sajam je i prilika da se i oni neodlučni ohrabre da krenu u neki vid poljoprivredne proizvodnje.Opština Vlasenica puno ulaže u putnu infrastrukturu u selima kako bi povezala selo i grad i omogućila bržu razmjenu roba i usluga. Takođe, puno radimo na projektima koji našim domaćinima omogućavaju nabavku plastenika, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje. Napominjem da i uslovi koje propisuje Ministarstvo moraju da se prilagode malim proizvođačima, jer mi nismo ravna Semberija, već imamo usitnjena imanja koja nisu baš pristupačna ali ako se da prilika tim ljudima, onda ćemo imati mala, jaka poljpoprivredna gazdinstva koja imaju perspektivu. Narod mora više da radi i da se vrati selu” – poručio je načelnik Kraljević.

sajam poljoprivrede - područna komora Bijeljina

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić kaže da je komora podržala održavanje Sajma u Vlasenici.

“Značaj Sajma poljoprivrede i privrede je za ovu lokalnu zajednicu veliki i dobija na težini, ako se imaju u vidu statistike koje pokazuju da privredni život u RS nije na nivou u kojem mi to očekujemo. Za prvih osam mjeseci ove godine imamo pad industrijske proizvodnje za 2,9% i svi drugi parametri su negativni.Tako da značaj konzumacije domaćih proizvoda dobija na težini imajući u vidu okolnosti koje se tiču spoljnotrgovinskog poslovanja” – istakao je Savić.

sajam poljoprivrede - Vlasenica 2023

Sajam je u Vlasenicu, prvi put doveo Svetlanu iz Prijepolja i Miletu iz Nikšića.

“Mogu vam reći da je organizacija dobra a ja sam došla na Sajam da pokažem neobične proizvode. Od slatkog pravim slano od slanog slatko. Recimo napravila sam slatko od slanine, imam slatko od belog luka, crnog luka, ljubičice, jagorčevine…nema biljke koju ja ne iskorstim. Od tikvica koje se pohuju ja pravim ananas. Proizvodim papričice i od njih pravim džem, to je delikates” – kaže Svetlana Divac iz Prijepolja.

sajam poljoprivrede - nikšić

Mileta Dačević iz Nikšićke Župe u Vlasenici je predstavio 15 svojih proizvoda, uglavnom kravljih sireva sa različitim dodacima. “Zadovoljan sam, ne može se očekivati neka prodaja jer sam prvi put. Sireve pravimo uglavnom na tradicionalni način, koliko se to može” – kaže Dačević koji je u ovom polsu 10-ak godina.

Sajam poljoprivrede posjetili su i izlagače koji se uvijek rado vraćaju ovoj jesenjoj smotri poljoprivrednih proizvoda.

“Pretprošle godine sam bila, kada je Sajam bio u SŠC. Bilo mi je jako lepo, inače bavim se dekupažom, pravim različite predmete…” – kaže Bojana Milanović iz Prijepolja.

sajam poljoprivrede

Kompanija Limes iz Pirota, tradicionalno je na Sajmu u Vlasenici. “Postojimo 25 godina i ja sam od početka ovdje jer je organiazcija i sve ostalo za čistu 10” – kaže Nada Jevtić iz Bajine Bašte.

sajam poljoprivrede

Slavojka Marković je iz Istočnog Sarajeva u okviru Udruženja “Probudi se” izložila nekoliko ručnih radova.”Imam vezene košulje,čarape i kape od čiste vune. Tu su i slike . Moram d istaknem da sam donijela i tradicionalni priglavam, jedan je završio u muzeju a ima ih i širom svijeta” – kaže Slavojka.

sajam poljoprivrede

Snežana Golić već dvije godine izrađuje pletene igračke. “To je eko igračka, napunjena vunom. Prodaja ide dobro i tu je i Sajam da nam pomogne da se čuje čime se bavimo” – kaže Snežana.

Rajka Drakulić iz Vlasenice uestvuje drugi put na Sajmu. “Donijela sam med,propolis, likere, rakiju…Mnogo mi znači ovaj Sajam i baš mi je lijepo. Od jutros sam puno proizvoda prodala” – kaže Rajka.

Refija Begić iz Bratunca takođe je već bila učesnika Sajma. “To je sve moje domaće od salata,preko sokova, sirćeta,bamije, tarhane, celera do džemova…Svega ima, sve moje domaće” – kaže Refija.

Slavica Kovačević iz Dragasevca i ove godine je izložila poljoprivredne proizvode koje tradicionalno donosi na Sajam. “Šesti put sam ovdje. Imam pšeničkog, kukuruznog i heljdinog brašana. Tu su i jaja, sir, kajmak. Zadovoljna sam što imam priliku da izložim svojem proizvode i da pokažem čme se bavim” – kaže Slavica.

I Udruženja žena “Maja” Kravica i “Priroda” iz Bratunca redovno učestvuju na Sajmu u Vlasenici. “Dolazimo do kako je počeo Sajam da se održava. Radujemo se obnavljanju naših prijateljstava i sticanju novih i drago nam je što smo i ove godine tu. Imamo naše mušterije koje tradicionalno kupuju ovdje naše proizvode a bude i novih kupaca” – kaže Vesna Erić iz UŽ “Maja”.

Vedrana Mačar iz Sokoca, ponudila je prirodnu kozmetiku. “Bavimo se proizvodnjom kozmetike od samoniklog,ljekovitog bilja. Sva kozmetika koja je rađena je jestiva. Pažljivo kombinujemo sastojke na osnovu starih znanja travara i novih naučnih istraživanja. Organizacija Sajma je odlična, uvijek prodamo puno proizvoda. Imamo kompletnu kućnu hemiju i kozmetiku još nam fale sapuni ali se nadamo da ćemo uskoro i njih imati u svojoj ponudi” – kaže Vedrana i dodaje da su treći put na Sajmu.

Amra Babić iz Visokog je takođe zadovoljna organizacijom i prodajom. “Radimo suvo meso, sudžuku, kulen i ovčiju stelju. To je već tradicionalni, porodični posao, nadam se da ćemo i ubuduće održavati proizvodnju. Hvala organizatoru” – kaže Amra koaj je prvi put prošle godine izložila proizvode na Sajmu.

Kod Amre na štandu smo zatekli Jašara Ahmetovića iz Vlasenice koji je kupio od svega pomalo. “Nešto sam kupio, mala penzija pa ne može da se stigne”- kaže kroz smijeh Ahmetović i dodaje da je Sajam prilika i za druženje.

Nada Zdjelar iz Vlasenice kupila je sireve ali nije zaobišla ni štand učenika OŠ “Vuk Karadžić” Vlasenica.

“Sajam poljoprivrede ima odličnu ponudu, ima svega i svačega. Sve je OK, odličan događaj da se izađe iz kuće” – kaže Nada.

Uz Sajam, u Vlasenici je održan i tradicionalni Miholjdanski vašar, koji datira više od 100 godina (1903.) i koji je i ove godine, u Vlasenicu doveo veliki broj trgovaca.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button