naslovnaRegija Birač

Sajber nasilje – tema predavanja za devetake

Učenice SŠC “Milutin Milanković” Milići, održale su predavanje na temu “Sajber nasilje”, učenicima devetih razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići. Valentina Dukić, učenica četvrtog razreda Gimnazije, kaže da su osnovci upoznati sa pojmom sajber nasilja i kako ga prepoznati.

“Sajber nasilje je zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija. Može se događati na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranjem igrica. Riječ je o ponašanju koje se ponavlja sa namjerom zastrašivanja, izazivanja bijesa ili sramoćenja onih koji su na meti. Bitno je da se učenici osjete slobodnim da prijave nasilje ukoliko ga dožive i zato smo mi tu, da ovim predavanjem pomognemo” – kaže Valentina.

sajber nasilje - predavanje

Osnovci kažu da im je tema poznata ali da je dobro uvijek podsjetiti se koje opasnosti vrebaju na internetu i kako treba da reaguju ukoliko su potencijalne žrtve sajber nasilja.

Dalibor Dukić učenik devetog razreda kaže da nije doživio nasilje na internetu. “Upoznat sam sa ovom temom i mislim da sajber nasilja najviše ima na društvenim mrežema. Postoje grupe gdje učenici jedni druge omalovažavaju ili na neki način ismijavaju” – kaže Dalibor.

Branislav Milanović kaže ne prihvata nepoznate zahtjeve za prijateljstvo. “Samo one prijatelej koje lično poznajem. Ukoliko bi se desilo nasilje, prvo bih prijavio roditeljima” – kaže Branislav.

Jelena Simić kaže da im predavanje puno znači. “Od nasilja na internetu se štitimo tako što ne prihvatamo nepoznate osobe za prijatelje i ne treba da pratimo neprovjerene sadržaje” – poručuje Jelena.

A kako drugari treba da se odnose jedni prema drugima, najbolje pokazuju poruke izložene na panou u holu osnovne škole – djelo Savjeta učenika. “Smatram da je Dječija nedjelja bitan period za svako dijete i svako dijete treba da je proslavi” – kaže Ljubica Savić učenica devetog razreda i član Savjeta učenika.

Predavanje o Sajber nasilju je jedna od aktivnosti koju su milićki srednjoškolci proveli tokom “Dječije nedjelje”.

Uz Valentinu Dukić, predavanje su pripremale i održale i maturantkinje SŠC “Milutin Milanković” Milići Tatjana Dukić i Nikolina Vujadinović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button