ističemonaslovnaRegija Birač

Školska saobraćajna patrola u OŠ “Aleksa Jakšić” Milići počela sa radom

U OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima počela je sa radom saobraćajna sekcija u ovkiru koje je formirana školska saobraćajna patrola, koju čine učenici sedmog i osmog razreda. Učenici su juče, prvi put, zajedno sa policajcima PS Milići, regulisali saobraćaj u centru Milića, kod pješačkog prelaza a ova praksa biće nastavljena I narednih dana.

školska saobraćajna patrola - oš aleksa jakšić Milići

Mihajlo Jolović, učenik sedmog azreda kaže da se uključio u saobraćajnu sekciju jer želi postati policajac.

„Mislim da će mi ova sekcija pomoći da bolje učim. Još od nižih razreda sam želio da postanem policajac. Danas smo naučio kako pravilno treba da zaustavimo auto i da damo znak za prolazak i nosili smo žute prsluke, kape i palice sa znakom STOP“ – objašnjava Mihajlo.

školska saobraćajna patrola

Goran Šargić, takođe učenik sedmog razreda, kaže da mu je saobraćajna sekcija zanimljiva pa je zato ona njegov izbor.

„Dopada mi se sekcija, puno toga smo naučili. Učili smo saobraćajne znakove… a školska saobraćajna patrola mi se posebno dopada jer mi je zanimljivo kako policajci zaustavljaju auta i uopšte njihov posao „ – kaže Goran.

Mihajlo Đurić i Milica Janković članovi su sekcije još od petog razreda i kao „iskusni saobraćajci“ već uveliko poznaju propise i pravila ponašanja u saobraćaju.

„U sekciji sam od petog razreda i išao sam na mnoga takmičenja. Danas smo zaustavljali vozila na pješakom prelazu i naučili smo kako da postupamo kada ljudi prelaze pješački prelaz, koja dokumenta uzimamo od vozača…savjetovao bih pješacima i vozačima da poštuju pravila saobraćaja“ – kaže Mihajlo.

„Na saobraćajnu sekciju sam se upisala da bih obogatila svoje znanje. Išla sam na dva takmičenja. Ove godine u aprilu smo imali takmičenje u Vlasenici a prošle u Bratuncu i dobro je prošlo. Moj savjet pješacima, biciklistima i vozačima je da poštuju saobraćajne znakove, jer mogu da poginu ili da im se nešto loše desi ako ne poštuju saobraćajne znakove i policajca na putu“  – kaže Milica i napominje da u Milićima ima mnogo saobraćajnih znakova, nema semafora ali postoji kružni tok koji veoma pomaže u regulisanju saobraćaja i povećava bezbjednost učesnika.

Školska saobraćajna patrola formirana je u okviru saobraćajne sekcije, koja broji 13 učenika, a nastavnik Dragoslav Šipovac, vodi sekciju.Članovi saobraćajne sekcije mogu biti samo učenici koji imaju primjerno vladanje i minimum vrlo dobar uspjeh a potrebna je i saglasnost roditelja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button