ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Srednjoškolci u Milićima obilježavaju 30 godina od formiranja Udruženja književnika RS

Milićki srednjoškolci nastavljaju obilježavanje 30. godišnjice od formiranja Udruženja književnika RS. Simbolično, danas su posadili tri sadnice javora u parku kod Doma rudara, ustanove, u kojoj je Udruženje osnovano na današnji datum 1993.godine.

Prvo stablo zasadio je mr Rajko Dukić, drugo učenici a treće profesor Stefan Berović, član tima za ekološke akcije. Berović kaže da današnja aktivnost ima trostruku simboliku.

srednjoškolci - sadnaj javora u parku u Milićima

„Simboliku  vremena,broja stabala i boje lista stabala. U 10:31 časova smo počeli sadnju, što simbolizuje današnji datum, tri stabla nas upućuju na tri decenije, a crvena boja listova javora na Boksit koji je stvorio ovaj lijepi park I gradić u kome se nalazimo. Danas je naš grad dobio još jedan zeleni spomenik što je jako bitno za razvijanje ekološke svijesti” – poručio je profesor Berović.

Predsjednik kompanije “Boksit” mr Rajko Dukić kaže da je jako važno da učenici imaju razvijenu ekološku svijest. On je prisutne učenike upoznao sa istorijatom formiranja Udruženja književnika RS I o značajnim kulturnim manifestacijama koje su organizovane. Dukić je predložio da srednjoškolci stablima daju imena – jedno po Janku Joviću, prvom direkoru srednje škole u Milićima, drugo po naučniku Milutinu Milankoviću po kojem SŠC u Milićima nosi ime I treće da se zove Rajkovo drvo, te podsjetio da uvijek treb da imamo na umu stihove Čika Zmaj Jovine pjesme : “Gde god nađeš zgodno mesto ti drvo posadi”…

Uroš Majstorović učenik prvog razreda, smjer tehničar informacionih tehnologija, jedan je od četiri srednjoškolca koji su pomogli današnju akciju.

“Danas sam ovdje da bi dao dobar primjer kada je u pitanju zaštita životne stedine I da bi razvili svijest  kod mladih o tome. Prvi put učestvujem u ovoj akciji I moram priznati da se lijepo osjećam. Smatram da bi trebali bar jednom godišnje da radimo ovakve I slične akcije” – kaže Uroš I podsjeća da su u današnjoj akciji, osim njega, učestvovali i učenici Ilija Šalipurević, Saša Zekić I Ognjen.

Trodnevno obilježavanje 30 godišnjice od formiranja Udruženja književnika RS, učenici SŠC “Milutin Milanković” počeli su juče čitanjem poezije I proze u Parku srpskih velikana a manifestacija će biti završena sutra (01.11.) poteskom večeri u Domu rudara koja je na programu od 18:00 časova .

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button