ističemonaslovnaRegija Birač

Vatrogasci ugostili osnovce u okviru “Dječije nedjelje”

Učenici drugog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, posjetili  su Vatrogasni dom u Milićima. Đaci, njih 48, imali su priliku da vide kako funkcioniše Vatrogasno-spasilačka jedinica Milići, vozila koja vatrogasci koriste i da saznaju u kojim oblastima vatrogasci djeluju.

vatrogasci - pantić

Starješina TVSJ Milići Miodrag Pantić, kaže da djecu najviše interesuje posao vatrogasaca, čime se oni bave i šta posjeduju od opreme. „Iz iskustva znam, da djeca najviše vole da dođu ovdje kod nas, vide naša vozila, kako vatrogasci rade i spuštaju se niz spusnicu, kako se pale sirene kada se kreće u akciju. NJima je to zanimljivo, ostaje im u sjećanju i rado nam ponovo dolaze. Imali smo razgovor sa njima o tome kako dobijamo pozive za intervencije, šta treba neko da kaže kad pozove vatrogasnu jedinicu, šta ih mi pitamo u tom momentu, da li ima ugroženih ljudi, jer je naš osnovni zadatak spašavanje ljudi i materijalnih dobara, pa posle radimo i ostale poslove. Mislim da je lijepa stvar što učenike iz nižih razreda dovode kod nas, da se upoznaju s našim poslom, a objašnjeno im je šta bi trebali da rade a šta ne kada se pozovu vatrogasci“ – kaže Pantić .

Osnovci su pokazali da znaju kada mogu pozati vatrogascie i u kojim situacijama im vatrogasci mogu pomoći.

„Naučio sam danas da vatrogasce ne trebamo zvati bez potrebe. Najzanimljivije mi je bilo kad smo ulazili u vatrogasca vozila“ – kaže učenik Marko Madžarević.

Vatrgasna vozila bila su najzanimljivija i Luki Laloviću. „Svašta nešto smo radili kod vatrogasaca – dobili slatkiše, pritiskali sirenu, spuštali se niz cijev. Ne smijemo za džabe zvati vatrogasce i tako“ – kaže Luka.

Marijana Stupar kaže da je lekcija naučena : „Ne treba da palimo vatru i ne smijemo džaba zvati vatrogasce“!

Luka Čalmić je zapamtio šta ne treba raditi kako ne bismo izazvali požar ali i izrazio želju da postane vatrogasac.

Njegov drug Vukašin Vukotić ne bi u vatrogasce, ali ne poriče da mu je bilo lijepo na druženju sa vatrogascima. „Posebno kad smo se slikali pored vatrogasnih vozila“ – kaže Vukašin.

vatrogasci - dječija nedjelja

Posjeta je dio obilježavanja “Dječije nedjelje”, čiji je slogan ove godine “Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo” – kaže učiteljica Dragana Aleksić.

“Vatrogasni dom je posjetilo 3 odjeljenja učenika drugog razreda, ukupno njih 48. Ovom prilikom djeca su imala mogućnost da budu upućeni jedni na druge, da se druže i zajednički učestvuju u ovim aktivnostima, a ne pojedinačno po odjeljenjima. Mi u okviru nastavnog predmeta „Moja okolina”, imamo izučavanje teme „Izgled mjesta i okoline“ i na taj način djeca se upoznaju sa raznim zanimanjima u našem mjestu“ – kaže učiteljica Dragana.

U okviru Dječije nedjelje milićki osnovci su posjetili Biblioteku, Muzej rudarstva, Toranj i policijsku stanicu a aktivnosti će biti krunisane maskenbalom, u petak 06.oktobra.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button