ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Afrička kuga svinja – nema mjesta panici u Milićima

Danas je održan sastanak kriznog štaba opštine Milići za kontrolu i suzbijanje bolesti afrička kuga svinja. Na sastanku je rečeno da je na području opštine Milići registrovan samo jedan slučaj sa prisustvovm bolesti afričke kuge svinja a da se čekaju retultati za dva uzorka – navedeno je u obavještenju opštinskog Štaba kojim rukovodi zamjenik načelnika opštine Milići Danijel Kukić.

Iz štaba apeluju na građane koji uzgajaju svinje, da ukoliko primjete neke promjene na svinjama, da se blagovremeno obrate lokalnoj veterinarskoj stanici lično ili na broj telefona 056 741 036. Takođe, iz Kriznog štaba ističu da nema potreba za paniku jer je stanje po pitanju afričke kuge svinja na teritoriji opštine Milići stabilno.

Podsjećamo,nakon pojave bolesti afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede RS izdalo je rješenje o imenovanju Komisije za procjenu štete i izdalo je rješenje kojim se određuju mjere suzbijanja i sprečavanja pojave i širenja bolesti afričke kuge svinja.

Prvi slučaj bolesti afrička kuga svinja u Republici Srpskoj, zabilježen je u junu ove godine.

Afrička kuga svinja (AKS) se razlikuje od većine drugih prekograničnih bolesti životinja po tome što se ne leči, niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Virus afričke kuge svinja je otporan u spoljašnjoj sredini, naročito u prisustvu organske materije (krv, feces, tkiva, prostirka, a naročito dugo ostaje infektivan u neprerađenom mesu). Inkubacioni period, tj. vreme od zaražavanja do ispoljavanja simptoma je 5 – 20 dana.

Načini širenja bolesti afrička kuga svinja:

 • kontakt zaraženih i zdravih svinja, 
 • ishrana svinja pomijama u kojima ima kontamiranih ostataka hrane 
 • kontaminirana hrana i voda, 
 • inficirani krpelji, 
 • odeća i obuća, 
 • kontaminirani predmeti i oprema, prevozna sredstva 
 • stajnjak, 
 • leševi uginulih i zaklanih životinja, 
 • glodari, insekti, ptice. 

Važno je znati prepoznati ovo oboljenje, a klinička slika je kompleksna i nespecifična:

 1. Oboljenje se manifestuje iznenadnim uginućem jedne ili više svinja
 2. Gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 C, krvarenja po koži- najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku, bočnim stranama trupa, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje 
 3. Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.
 4. Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročito u području abdomena i po ekstremitetima.
 5. Prasad su otpornija nego odrasle životinje
 6. Klinička slika zavisi od statusa imuniteta
 7. Prvi znak kod suprasnih krmača – pobačaj (uglavnom 4-5 dan od zaražavanja)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button