ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Besplatnim merenjem šećera u krvi obeležen Svetski dan dijabetesa u Zvorniku

Dom zdravlja Zvornik i Služba porodične medicine zajedno sa Udruženjem dijabetičara “Dijabeta Birač” organizovali su besplatno merenje šećera u krvi povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa.

“Naši sugrađani su pored besplatnog merenja šećera imali priliku da dobiju sve korisne informacije od lekara porodične medicine koji se odnose na samo obolenje, simptome bolesti, faktore rizika, dijagnostiku i lečenje”, rekla je za radio Magic načelnica Službe porodične medicine u zvorničkom Domu zdravlja, dr Natalija Stević.

Ovogodišnji slogan obilježavanja glasi ”Poznaješ rizike-preduzmi korake” a sve u cilju prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja i sprečavanja komplikacija.

Dijabetes je hronično metaboličko obolenje koje se karakteriše povišenim nivoom šećera u krvi. U svetu od dijabetesa trenutno boluje 537 miliona ljudi, a očekuje se da taj broj do 2040 godine bude čak 643 miliona. Kada govorimo deci adolescentima u svetu je broj obolelih 1,9 miliona. Dijabetes prouzrokuje i 6,7 miliona smrtnih ishoda u svetu na godišnjem nivou.

“Iz tog razloga mi smo danas ovde kako bi skrenuli pažnju na prevenciju i značaj ranog otkrivanja obolenja, faktora rizika i da damo doprinos u promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Dijabetes ako ostane nelečen može da dovede do teških komplikacija kao što su oštećenje kardiovaskularnog sistema, oštećenje očiju, slepilo, oštećenje bubrega, hronične rane kao i amputacija”, istakla je dr Stević.

Plavi krug koji je simbol jedinstva u borbi protiv protiv Dijabetes melitusa bio je prisutan na platou ispred robne kuće i sugrađani su bili u prilici da se slikaju kako bi doprinjeli simbolici borbe protiv ovog oboljenja. Datum, 14. novembar, odabran je kao rođendan Fredericka Bantinga, koji je otkrio insulin.

Dom zdravlja u Zvorniku od sinoć svetli plavom bojom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button