ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Djeca su danas digitalno vješta, ali nisu dovoljno digitalno pismena

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda JU OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek područno odeljenje Karakaj posjetili srednju školu, JU Tehnički školski centar Zvornik,  i od profesora na zanimljiv i kreativan način saznali nešto više o pametnim i digitalnim uređajima.

Uvođenje predmeta Digitalni svijet, za učenike mlađih razreda osnovne škole, pokazalo se kao odličan potez. Kroz rad na časovima oni upoznaju programe, aplikacije, razne internet platforme, ali najbitnije je naučiti ih pametno i bezbjedno koristiti digitalne uređaje i internet. Cilj posjete jeste da na praktičnim primjerima vide kako funkcioniše pametna kuća, projekat profesora Bože Ilića, računarski kabineti sa umreženim računarima, kao i sve mogućnosti koje u nastavi pruža pametna tabla.

Posjeta je planirana u okviru „Projekat sedmice“, koja se već nekoliko godina uspješno realizuje u JU TŠC Zvornik. Tako su mali osnovci imali i priliku da vide rad srednjoškolaca u mašinskim radionicama, kao i učeničke eksperimente, koji jasno pokazuju kako se Zemlja okreće oko svoje ose – Fukoovo klatno. Napravljena je paralela sa prošlošću i načinima rada nekada i sada. Čovjek je i u prošlosti izvodio oglede, eksperimente, koristio razne mašine, kao i uostalom napravio pametne uređaje koje mi danas koristimo.

Djeca su danas digitalno vješta, ali nisu dovoljno digitalno pismena da bi znala da se zaštite na internetu. Zbog toga je poseban naglasak stavljen na bezbjedno korišćenje digitalnih uređaja i pomoću kvizova je provjereno znanje učenika i zaokružena ova posjeta.

Profesori Slađana Ilić, Jelena Perić, Vinka Savić, Njegoš Jovović, Milomir Borić i Dejan Popović su se potrudili da prikažu učenicima prednosti i mane pametnih uređaja. Mališani su bili prepuni pozitivnih utisaka, koristili umrežene računare, pametnu tablu, a učiteljice Vera Krstić, Svjetlana Popović i Milena Rikić su istakle zadovoljstvo jer je posjeta u potpunosti ispunila njihova očekivanja. Inicijator posjete bila je direktorica JU OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek Sanja Tanacković.

Učiteljice su željele da se posebno zahvale direktoru JU TŠC Zvornik, Goranu Grujiću, kao i pomoćnici direktora, Bojani Tanacković, na izdvojenom vremenu i srdačnom prijemu osnovaca.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button