ističemonaslovnaRegija Birač

Dodatna oprema za radionicu praktične nastave u SŠC zahvaljujući donaciji Područne privredne komore Bijeljina

Dodatna oprema uskoro stiže u kabinet praktične nastave za deficitarna zanimanja u SŠC “Milutin Milanković” u Milićima, zahvaljujući donaciji Područne privredne komore Bijeljina. Profesor praktične nastave Radenko Lošić kaže da je donacija u vrijednosti od 1000 KM dobijena na Sajmu koji je u Bijeljini organizovala Područna privredna komora.

dodatna oprema - sajam Bijeljina

„Pomoć od 1000 KM smo već realizovali za poboljšanje rada u radionici za deficitarna zanatska zanimanja. Mi smo ova sredstva već iskoristili za opremu elektro radinice i uskoro očekujemo isporuku. Zahvalio bih se direktorici Područne privredne komore Bijeljina, Slavici Marković, jer su nam ova sredstva dobro došla za poboljašanje kvaliteta rada u našoj radionici“ – kaže Lošić.

dodatna oprema - sšc radionica

Učenici trećeg tri razreda, smjer elektroinstalateri, predstavili su na Sajmu praktične radove a kroz prezentaciju pokazali aktivnosti koje su provedene u okviru praktične nastave.

„Predstavili smo trofazni i monofazni motor, autotransformator. Duže vremena smo radili na pripremi ali smo se sedam dana pred Sajam intenzivno pripremali. Radionica nam je dobro opremljena I mnogo će nam značiti dodatna oprema koju će škola nabaviti za 1000 KM, koje smo dobili na Sajmu” – kaže učenik trećeg razreda, zanimanje elektroinstarlater Ahmedin Durić.

dodatna oprema - sšc milići

Darko Simeunović, takođe učenik trećeg razreda iste struke, objašnjava sadržaj prezentacije, koja  je bila sastavni dio promocije škole na Sajmu u Bijeljini.

„Prezentacija sadrži fotografije prethodnih generacija koje su posjetile hidroelektranu u Gornjem Zalukoviku, penjanje učenika našeg odjeljenja na bandjere, koje se nalaze u sklopu škole. Praksa nam je mnogo zanimljiva i korisna. Spremni smo za posao kad završimo školu“ – poručuje Simeunović.

Profesor praktične nastave Radenko Lošić pojašnjava da je hidroelektrana u Gornjem Zalukoviku jako bitna za praktičnu nastavu.

„Vezani smo dosta za hidroelektranu Gornji Zalukovik. Jedna zanimljivost je vezana za ovu hidroelektranu, a to je da svi dijelovi koji su ugrađeni u nju proizvedeni u tadašnjoj SFRJ – turbine iz Litrostoja Ljubljana, generatori su iz Zagreba (Rade Končar)… Tako da je dobro otići u ovu hidroelektranu, zato što stojite od generatora na jedan metar i sve vidite, na dohvat je ruke sve dok u većim postrojenjima to nije moguće. Hidroelektrana je u julu 1949.godine puštena u rad i danas radi, sa dva generatora, dvije turbine, snaga je 1,3 MW“ – objašnjava Lošić i ističe da bi Ministarstvo prosvjete i kulture RS, učenike koji upisuju deficitarna zanimanja, trebalo stipendirati tokom sve tri godine školovanja a ne samo tokom prve godine.

„Evo, ovi učenici, elektroinstalateri, kada su upisali prvi razred, samo za tu školsku godinu su dobijali stipendije na osnovu deficitarnog zanimanja, a već sledeće dvije godine, stipendije su izostale. Smatram, da, ako je neko zanimanje deficitarno prilikom upisa, treba da se tako tretira dok ta generacija ne završi školovanje“ – smatra profesor Lošić.

Na Sajmu “Tražena zanimanja za siguran posao” koji je Područna privredna komora Bijeljina organizovala u sklopu projekta “Unapređenje izvođenja praktične nastave za deficitarna zanimanja” učestovali su i učenici Mladen Čavić, Luka Madžarević o Stefan Stanišić. Sajam je organizovan u Bijeljiini 15.novembra a učestvovalo je 13 škola u kojima se obavlja praktična nastava za deficitalna zanimanja, zanimanja u privredi. 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button