BiHističemonaslovnaRegija Birač

Energetska efikasnost : Informativna sesija 28.11. u Vlasenici

Informativna sesija o temi energetska efikasnost u stambenom sektoru, biće održana u utorak 28. novembra sa početkom u 13:00 časova, u sali za sastanke Skupštine opštine Vlasenica. Aktivnost se organizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residential), koji finansira Švedska – objavljeno je na web stranici opštine Vlasenica.

“Opština Vlasenica se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP ). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno preduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću” – navodi se u objavi.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residential), će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na info sesiji u Vlasenici će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za našu opštinu/grad unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Takođe biće predstavljene i brojne prednosti koje donosi energetska efikasnost, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoline, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Iz opštine Vlasenica upućuju poziv građanima/kama, kao i drugim zainteresovanim, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button