ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao hram u Novoj Kasabi

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je obnovljeni hram Svetog proroka Ilije u Novoj Kasabi, opština Milići. Mitropolit je nakon Svete arhijerejske liturgije rekao u besjedi da je ovo istorijski dan za Novu Kasabu jer su vjernici time obnovili i sebe i svoju dušu.

mitropolit - crkva u Novoj Kasabi

„Zahvaljujem se svim priložnicima od „najmanjeg do najvećeg“ i drago mi je što je ovaj hram ovako lijep izraz naše vjere. Deset godina sam prolazio pored ovog hrama, koji je izgledao tako skromno a sada je zasijao u svojoj punoj ljepoti i punoći i tako lijep, predstvalja ne samo naš ponos, nego i sliku naše vjere“ – rekao je mitropolit Hrizostom.

Protojerej-stavrofor crkvene opštine Milići Ljubiša Vujičić kaže da se hram u Novoj Kasabi od oktobra 2015. godine nalazi u sastavu milićke parohije.

„Prisjetićemo se da je temelj hrama osvećen 1.novemnra 1998.godine a gradnja hrama završena je zalaganjem tadašnjeg sveštenika drinjačkog Milana Milovanovića i zalaganjem parohijana, koji su iz Sarajeva tokom poslednjeg rata izbjegli u Novu Kasabu i željeli su da sagrade bogomolju Svetom proroku Iliji, jer i u Ilijašu postoji crkva posvećena  ovom svetitelju. U junu 2000.godine osvećen je ikonostas koji je uradio Rade Pantić iz Milića i ikone, djelo Aleksandra Vasiljevića iz Doboja. Danas, hram izgleda potpuno drugačije u odnosu na proteklih 10 godina, zahvaljujući vašim prilozima i da nam Bog da, da naš sveti vladika dolazi često u ovaj hram i da zajedno sa nama služi svetu liturgiju“ – poručio je protojerej-stavrofor Ljubiša Vujičić.

Kum crkve svetog proroka Iliije u Novoj Kasabi, predsjednik Vlade RS Radovan Višković kaže da svaki hram pa i ovaj u Novoj Kasabi, obilježava postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

„Ovo je crkva koja je pripadala mom mjestu rođenja od postojanja. Imao sam i moralnu i svaku drugu obavezu da danas učestvujem u ovom osvećenju. I više sam nego srećan, što smo došli u poziciju da sada imamo obnovljen objekat. Hvala i sveštenstvu, prije svega ocu Ljubiši ali i svima koji su pomogli izgradnju ovog hrama. Nije bitno da li je priloženo 100 KM ili 1000 KM bitna je namjera, bitna je želja. Tako da, evo presretan sam da pored magistralnog puta, imamo hram koji obilježava naše postojanje na ovim prostorima“ – poručio je Višković.

mitropolit - kum crkve premijer Višković

Kum zvona osveštanog hrama je Matija Crngorac . Njegov otac Bojan kaže da je kumstvo mali doprinos izgradnji hrama .

„Crkve kroz vijekove pokazuju naše postojenje. Ova je bila malo zapuštena i svi smo se potrudili da učestvujemo u njenom obnavljanju, pa evo i osveštanju i htjeli smo da damo svoj doprinos. Čast nam je što smo imali priliku“ – izjavio je Crnogorac.

mitropolit - Radojka i Dragan Golijan

Porodica Golijan iz Han Pijeska, doktorka Radojka Golijan i dr Dragan Golijan koji su i sami pomagali gradnju i uređenje svetinja u Pjenovcu i Han Pijesku, prisustvovali su osvećenju crkve u Novoj Kasabi.

„Došla sam u svoje mjesto, jer sam ja iz Milića, selo Bara i ja ovo smatram svojom crkvom i iz Han Pijeska mi nikada nije daleko da negdje dođem, kada je ovaj povod u pitanju. Posebno sam ozarena što ova crkva ovako lijepo izgleda i što nas je danas ovoliko ovdje, što smo pokazali toliko ljubavi i volje da damo od sebe za ovu crkvu. Ovo mjesto budi puno emocija u meni. Sjećam se rado mladalačkih dana, kada je ovdje vrvilo sve 02.maja, a pomalo sam i sjetna, jer je malo srpskog naroda ostalo u ovom mjestu ali kada se vidimo bar i jednom u godini, dovoljno je“ – istakla je dr Radojka Golijan.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button