BiHističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Mjere energetske efikasnosti za uštedu energije u opštini Vlasenica

Opština Vlasenica je u prethodnom periodu ostvarila značajne rezultate kada je u pitanju energetska efikasnost. Osim objekta Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić” i Predškolske ustanove” “Prvi koraci”, mjere energetske efikasnosti primijenjene su i na zgradi Opštinske uprave a sve svjetiljke javne rasvjete u gradu zamijenjene su efikasnim LED-svjetiljkama – istakao je šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović na info sesiji o energetskoj efikasnosti, koja je juče održana u Vlasenici.

mjere energetske efikasnosti - vlasenica UNDP

“Moram istaći da je naša opština i u prethodnom periodu ostvarila značajne rezultate na ovom polju. Energetski efikasnim smo učinili, objekte osnovne i srednje škole, predškolske ustanove i zgradu opštine. Takođe, mnogima je poznato da smo prije par godina sve svjetiljke javne rasvjete u gradu zamijenili efikasnim LED-svjetiljkama, a takođe, naša opština ima i program subvencionisanja zajednice etažnih vlasnika gdje pomažemo zamjenu fasada, krovnih pokrivača i ostalih mjera koje se tiču energetske efikasnosti.

mjere energetske efikasnosti - vlasenica 2023

Predsjednik zajednice etažnih vlasnika Panorama G-7 Ljubinko Matić kaže da su opštinskoj upravi prije dvije godine predali zahtjev za sufinanisranje zamjene krova i nada se da će uskoro isti biti realizovan.

“Nemamo dovoljno sredstava, tako da bi nam pomoć opštine dobro došla. Krov nije mijenjan od izgradnje zgrade 1986.godine. Nešto smo u prethodnom periodu krpili ali to nije rješenje. Zrelo je za mijenjanje” – kaže Matić i dodaje da stambena zgrada broji 17 stanova.

Upravo stambeni objekti u BiH, njih skoro 70% nema postavljenu termičku izolaciju na vanjskim zidovima što dovodi do gubitka toplote do 35%, dok se kroz neizolirani krov gubi 25% energije. Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović kaže da je energetska efikasnost jedna od mogućnosti za smanjenje emisije stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine, što je jedan od  ciljeva navedenih u strateškom dokumentu SECAP.  

“Opština Vlasenica se ubraja među 36 lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini koje su potpisale sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i usvojile akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP).Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno preduzeti da bismo ublažilli i prilagodili se klimatskim promjenama s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40 posto do 2030.godine. Jedna od utvrđenih mjera u ovom planu jeste smanjenje potrošnje energije upotrebom obnovljivih izvora ili energetskom efikasnošću. Na osnovu ovog projekta biće urađeni akcioni planovi odnosno formalizovane mjere energetske efikasnosti koje će se nastaviti i u budućem periodu” – istakao je šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović.

Info sesija u Vlasenici realizovana je u okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residential), koji finansira Švedska a realizuje Razvojni program UN (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Detalji o projektu dostupni su na LINKU.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button