ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Poetsko veče :Završeno obilježavanje 30 godina od formiranja Udruženja književnika RS

Poetsko veče, koje je održano sinoć u Domu rudara u Milićima, bilo je poslednja aktivnost obilježavanje 30 godišnjice od formiranja Udruženja književnika RS koje je organizovao SŠC “Milutin Milanković” Milići. Profesor Milan Vuković ispred tima za kulturne manifestacije milićkog SŠC-a, kaže da je ovo peto po redu potesko veče koje organizuje ova obrazovna ustanova.

poetsko veče - SŠC Milići

“Poetsko veče polako postaje tradicija , ovo je peto po redu a drugo u ovoj sali. Ova sala je i povod našeg okupljanja, jer je u njoj prije 30. godina osnovano Udruženje književnika Republike Srpske.Djeca su izvodila recitacije svojih drugara , autorska djela kao i stihove na ruskom i engleskom jeziku. Počeli smo simbolično pjesmom o Republici Srpskoj koja se zove ” Zavjet” , a završili pjesmo o Kosovu. Glavne treme poetske večeri jesu bile Republika Srpska i ljubav, kao vrijednosti o kojima treba da vodimo računa i da ih njegujemo i za koje treba da se borimo lijepim ponašanjem i kulturom” – kaže profesor Vuković.

Tokom polučasovnog programa, smjenjivale su se recitacije i muzičke numere . Maturantkinja Ivana Durmić jedna je od učesnica poetske večeri a vodila je i program ove manifestaije sa Nikolom Lazarevićem.

“Večeras sam predstavila svoje pjesme, one su ljubavne i na neki način sam uljepšala ovo veče. Bio je bogat program i nadam se da se svima dopalo ono što smi spremili za večeras” – kaže Ivana.

poetsko veče - sšc Milići

Mihajla Đurić je govorila stihove iz Šekspirovog ” Soneta” a doprinos je dala i kao član školskog hora.

“Sa horom smo pjevali pjesmu “Crven cvijete” a govorila sam sšstihove iz Šekspirovog ” Soneta”. Ne pišem pjesme ali volim da čitam poeziju i učešće u ovoj manifestaciji mi je značilo mnogo. Jer, na ovaj način čuvamo našu kulturu i srpski jezik” – ističe Mihajla.

Nikola Pajić učenik prvog razreda govorio je stihove pjesme “Otadžbina Srpska” koju je napisao njegov drug iz razreda Miloš Todorović. “To je rodoljubiva pjesma. Drago mi je što sam dobio poziv od škole, prvo da predstavim pjesmu svog prijatelja a onda i sebe. Poručujem mladima koji se bave pisanjem da od toga ne odustaju i ukoliko dobiju priliku za takmičenjem da obavezno idu, jer možda i uspiju” – poručuje Nikola.

Profesor srpskog jezika i književnosti u milićkom SŠC-u Siniša Šešlija kaže da mu je čast imati ovakve učenike i kolege koji su osmislili poetsko veče.

“Jedino, zaista što mogu da kažem i kao građanin Milića i kao profesor, je zaista velika čast i veliki ponos imati i ovakve učenike ali i ovakve kolege, mlade profesore, koji su sve ovo zajedno osmislili i uradili, dali apsolutno povjerenje učenicima i još jednom pokazali da svijet ostaje na mladosti i da je mladost ta, koja nas apsolutno u svakom trenutku treba da nadahnjuje. To je lično moj utisak, izuzetno sam ponosan što sam i predmetni profesor i dio ove organizacije, koja se zove SŠC “Milutin Milanković” Milići” – zaključio je profesor Šešlija.

Posjetioci poetske večeri dobili su na poklon knjigu “Srcem jednog rodoljuba” autora Gorana Vitića, a ovaj dar obezbijedio je predsjednik kompanije “Boksit” mr Rajko Dukić.

Obilježavanje 30 godišnjice od formiranja Udruženja književnika RS milićki SŠC je počeo 30.oktobra čitanjem poezije i proze u Parku srpskih velikana a dan kasnije zasađene su tri sadnice javora kod Doma rudara. Podsjećamo, Osnivačka skupština Udruženja književnika RS održana je u Milićima 31.10.1993.godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button