ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Povodom kampanje „Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje“ održana predavanja u osnovnim i srednjim školama na području PU Zvornik

Povodom kampanje „Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje“, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su održali predavanja u većini osnovnih i srednjih škola na području PU Zvornik. Danas su održana predavanja učenicima u Javnoj ustanovi Osnovna škola „Sveti Sava“ u Zvorniku, JU OŠ „Vuk Karadžić“ u Vlasenici i JU Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ u Vlasenici.

Predavanja prvenstveno imaju za cilj predstavljanje načina preventivnog djelovanja na pojavu vršnjačkog nasilja, kao i upoznavanja učenika sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinima ispoljavanja i posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja. Kada je u pitanju reperesivno djelovanje, učenici su upoznati sa procedurama šta treba da urade i kome da se obrate u slučaju da neko postane žrtva nasilja, rekla je Jelena Ivanović, portparol PU Zvornik.

Kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, roditeljima i učenicima, kako bi se poboljšalo međusobno povjerenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci,a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja.

PU Zvornik je za devet mjeseci tekuće godine registrovala jedan slučaj vršnjačkog nasilja što je za 66 posto manje nego prošle godine za isti period kada je registrovano tri slučaja. U ovog registrovanom slučaju i počinilac i žrtva su djeca od po 14 godina.

Učenicima je prenesena glavna poruka kampanje, a to je da prijavljuju vršnjačko nasilje kako bi preventivno djelovali na stopu rasta istog jer ćutanje nije rješenje. Jedino prijavom nasilja, nasilje se može zaustaviti!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button