ističemonaslovnaRegija Birač

Predškolski program u Milićima pohađaće 38 djece

U Osnovnoj školi „Aleksa Jakšić“ u Milićima za predškolski program – program u godini pred polazak u školu, prijavljeno je 38 djece – potvrđeno je u ovoj obrazovnoj ustanovi.

“Milićka škola već dvije godine provodi program u godini pred polazak u školu. Za realizaciju programa, škola će tražiti odobrenje od resornog ministarstva za dva učitelja” – kaže direktor OŠ “Aleksa Jakšić” Milići Radomir Madžarević.

Program pripreme pred polazak u školu će trajati od 1. marta do 31. maja naredne godine, i plan je da njime budu obuhvaćena d‌jeca koja su rođena od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2018. godine. Riječ je o d‌jeci koja nisu obuhvaćena nijednim vidom organizovanog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja su, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, obavezna da u osnovnu školu krenu od septembra 2024. godine.

Program za djecu u godini pred polazak u školu u 2023. godini uspješno je organizovan u ukupno 120 ustanova – 36 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi i tri škole za djecu sa smetnjama u razvoju. Program je u periodu od 1. marta do 31. maja pohađalo 3.616 djece.

Predškolski program organizuje se od 2011. godine za djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja po propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine prošlo 48.301 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM.

Svrha Programa za djecu u godini pred polazak u školu je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button