ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Srednjoškolci u Milićima poručili -Ne bacaj smeće,nećeš imati sreće

Srednjoškolci u Milićima , učenici prvog i drugog razreda SŠC “Milutin Milanković” Milići, na čelu sa profesorom pravoslavne vjeronauke Milanom Vukovićem,  angažovali su se da, koliko-toliko, urede prostor u dijelu naselja Goločevina, koji je pretvoren u “malu” deponiju. Ekološka akcija dio je projekta “Odnos prema prirodi” koji se realizuje u okviru Projektne sedmice u SŠC “Milutin Milanković” Milići – kaže profesor Vuković.

“Danas smo ovdje da očistimo ovu malu deponiju koja se nalazi u blizini zgrade šumarstva i ovom akcijom želimo da poručimo građanima da vode računa gdje odlažu otpad, koji je uglavnom građevinski materijal, granje i drugi otpad koji svakako može da bude odložen na ispravan način, jer, praktično, deponija je formirana odmah pored kontejnera. Evo već dvije godine kako sam ja profesor, mi organizujemo akcije čišćenja ove deponije ali ona nastaje iznova i iznova. Simbolično, mi smo danas, ovdje zasadili i cvijeće, koje smo učenici i ja kupili vlastitim sredstvima, uz koje smo postavili tablu sa natpisom “Ne bacaj smeće,nećeš imati sreće”. Mogu da kažem da su poruku napisale polaznice kaligrafske sekcije, tako da smo ekologiju i kaligrafiju spojili u jedan jako bitan projekat, a to je očuvanje životne sredine” – kaže Vuković i dodaje da je u ovoj ekološkoj akciji učestvovalo 20 učenika SŠC “Milutin Milanković” Milići.

srednjoškolci u milićima - ekološka akcija Goločevina

Srednjoškolac Nikola Borić kaže da prvi put učestvuje u ekološkoj akciji. “Ja prvi put učestvujem, ali mogu da kažem da je ova godina bila dosta uspješna u čišćenju Milića. Srednjoškolci u Milićima su pokupili dosta smeća iz rijeka I u bilizini puteva, kupili smo staklene flaše I drugo smeće. Takođe, okopali smo I zasade u školskom dvorištu, sadili cvijeće itd.” – kaže Borić.

srednjoškolci u milićima - ekološka akcija Goločevina

Vjerujemo da će poruka – cvijeće uz tablu sa natpisom “Ne bacaj smeće, nećeš imati sreće” – one koji bacaju smeće, natjerati da se zamisle naredni put kada nehotice ili slučajno “promaše” kontejner.

Učenici su u oviru projekta “Odnos prema prirodi” uredili drvored koji je zasađen u blizini škole povodom 30 rođendana opštine Milići a od crkve su dobili pampas, koji su zasadili u školskom dvorištu.

Profesor Milan Vuković je podsjetio da se tokom Projektne sedmice osim ekoloških, u milićkom SŠC-u realizuju i drugi projekti. “Već sam pomenuo kaligrafsku sekciju a imamo i informatičke projekte, zatim projekte kulture sjećanja koji su vrlo značajni za obrazovanje mladih generacija. Značajan je svakako projekat pripreme proizvoda za novogodišnji Bazar, koje mi prodajemo u okviru akcije “Jedno dijete,jedan slatkiš” ali koje ćemo prodavati i na manifestaciji “Božićno selo” – ističe Vuković.

O prethodnoj ekološkoj akciji pročitajte OVDJE.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button