ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Udruženje građanja Politikolog promovisalo Dejtonski sporazum u Milićima

Na Trgu rudara u Milićima, građani su imali priliku da dobiju štampane primjerke Dejtonskog mirovnog sporazuma, te Aneksa IV i X ovog sporazuma.Aktivnost je u okviru kampanje „Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici“, realizovalo Udruženje građana Politikolog Banja Luka, uz podršku Opštine Milići.

“Ovo je još jedna prilika da promovišemo Dejtonski mirovni sporazum. Mi smo 24. februara 2021.godine pokrenuli akciju da dostavimo Dejtonski sporazum u sve i jednu porodicu u Republici Srpskoj i mislim da smo u velikoj mjeri uspjeli i medijski da animiramo građane. Mislim da bi mi Srbi iz Republike Srpske uz crkveni kalendar u kući, trebali da imamo i primjer Dejtonskog sporazuma” – poručio je predsjednik banjalučkog Udruženja građana Politikolog Milan Ljepojević.

udruženje politikolog - milići 2023

On navodi da je za potrebe štampanja, preuzet dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka, Univerziteta u Banja Luci, ističe da je kampanja „Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici“, borba za istinu i opstanak.

“Ja bih ovo danas nazvao borba za istinu iz prostog razloga što nam garantuje naš opstanak na ovom dijelu ovdje. Kao što su moji saborci i naši građani dali život za Republiku Srpsku, tako danas, u drugom obliku, nastavljamo borbu za RS dok drugi pokušavaju da je unište. Ta cijena nije mala. Evo šta se dešava našem predsjedniku i njegovoj porodici. Oni koji to čine nemaju granica, nemaju obzira i možda najvažnija poruka koju šaljemo odavde danas je jedinsto. Ovdje nije više u pitanju politička pripadnost već pripadnost narodu” – poručio je Mićin.

udruženje politikolog - milići 2023 novembar

„Kako su do sada visoki predstavnici tumačili Dejtonski mirovni sporazum, ja imam osjećaj da oni ovaj dokument nisu ni pročitali. Aneksom X je definisano kako se bira visoki predstavnik, koja su ovlaštenja i šta može da radi visoki predstavnik. Aneks 4 je Ustav BiH koji je rađen po modelu SAD, a sve ovo što danas radimo je da građani Republike Srpske budu upoznati sa ovim međunarodnim ugovorom i samo ono što ovdje piše je valjano i to vrijedi” – kaže Franc Sošnja predsjednik Kluba ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Načelnik opštine Milići Marko Savić je ocijenio da je predstavljanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Milićima veoma važno i da dolazi u pravo vrijeme.

udruženje politikolog - načelnik Savić

“Sagledavajući aktuelni politički trenutak, veoma je važno za građane da se upoznaju šta je to Dejtonski mirovni sporazum, šta on znači za Republiku Srpsku. Udruženje građana Politikolog nam je dostavilo značajan broj štampanih primjeraka ovog dokumenta i mimo današnjeg dana nastavićemo da ga distribuišemo do svake porodice u našoj opštini. Tako da će svi imati mogućnost da se upoznaju sa sadržajem Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je jedini okvir u kojem se možemo kretati u BiH. Svjedoci smo da i naši lideri, prvenstveno predsjednik RS Milorad Dodik svakodnevno ističe da smo svi u RS posvećeni provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je on jedini temelj, jedini kamen na kojem možemo stajati i graditi budućnost, ovdje u BiH” – rekao je načelnik Savić.

Građani kažu da je Dejtonski sporazum garant opstanka, mira i stabilnosti. Rado Jolović koji je tokom promocije samo jedan od mnogih koji su dobili štampani primjerak Sporazuma i Ankesa 4 i 10, kaže da svaki građanin RS treba svoju teritoriju da čuva.

“Mi poštujemo tuđe, nismo ni protiv koga. Volimo sve narode ali ima da poštuju i nas. Mi smo čuvali svoju teritoriju i želimo da je očuvamo, ne samo danas već i za buduća pokoljenja” – poručio je Jolović.

Predsjednik banjalučkog Udruženja građana “Politikolog” Milan Ljepojević kaže da je u okviru ove kampanje ostalo još da se obiđe područje Bijeljine. “Ne znam da li ćemo stići do kraja godine to da završimo ali u prvoj polovini sledeće, svakako hoćemo. Do sada Udruženje građana Politikolog nije imalo neugodnosti ni u jednom mjestu, ljudi kad vide ove primjerke sa oduševljenjem uzimaju” – naglasio je Ljepojević i izrazio zahvalnost načelniku opštine Milići Marku Saviću što je opština Milići bila domaćin ovog događaja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button