ističemonaslovnaRegija BiračSvijet

11.decembar – Međunarodni dan planina obilježen u Vlasenici

U Vlasenici je juče obilježen Međunarodni dan planina – 11.decembar.  Oko 130 učesnika prošetalo je ozon-stazom Vlasenica – Igrišta, u dužini od 8 km – kaže Tanja Golić v.d. direktora Turističke organizacije opštine Vlasenica (TOV).

„Staza je duga 8 km i potrebno je oko 4 časa da se pređe“ – izjavila je Golićeva.

Vesna Došić iz PED “ACER” Vlasenica, koje je uz TOV i Komisiju za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog naslijeđa organizator događaja, napomije da ovo društvo već dvije decenije obilježava Međunarodni dan planina – 11.decembar.

„Prethodnih 20 godina obilježavamo Dan planina. Poruka građanima Vlasenice je da pješače i planinare u što većem broju, da ne bacaju smeće, da budu pravi ekolozi – da vole prirodu“ – poručuje Vesna.

11.decembar - dan planina u Vlasenici 2023

Gordana Matić Đorđević iz Turističke organizacije opštine Vlasenica, napominje da je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana planina „Obnova planinskih ekosistema“.

„Ovo je prvi put da izlazimo na ovu pješačku stazu. Staza je jako zanimljiva jer ima ostataka iz vremena starog Rima … Do kraja decembra očekujemo otvaranje ski-centra Igrišta, tako da je šetnja ovom stazom Vlasenica-Igrišta uvod u taj, jako bitan događaj i vjerujemo da ćemo imati još ovakvih staza“ – kaže Matić Đorđević.

Na stazi Vlasenica-Igrišta bili su učenici OŠ “Vuk Karadžić” i SŠC “Milorad Vlačić” te studenti Studijskog programa šumarstvo u Vlasenici.

„Volim i planinu i snijeg i zbog toga sam krenula na stazu koja mi se dopala kao i vodiči. Snijeg je upotpunio doživljaj“ – kaže srednjoškolka Anastasija.

Radovan Rakonjac iz Crne Gore, student četvrte godine Studijskog programa šumarstvo u Vlasenici rado se pridružio šetnji.

„Sa kolegama iz Zvornika i Crne Gore iskoristioo sam priliku da prošetam ovim predjelima. Do sada sam pješačio po vrnogorskim planinama Durmitoru i Bjelasici pa je ovo bila prilikada upoznam i neke nove predjele. Što se tiče staze, odlično je markirana i sve pohvale za organizaciju“ – kaže Rakonjac.

Zajedno sa ljubiteljima planina iz Vlasenice, prvi put ozon stazom Vlasenica-Igrišta hodali su i članovi zvorničkog PD “Mladost”.

„Dugo godina sam planinar i u Vlasenicu dolazim često, tako da se ja osjećam kao kod svoje kuće. Staza je lagana jer ja sam i mnogo duže staze prelazio“ – kaže Jovica Lazić iz PD “Mladost” Zvornik.

Zlata Stanojević živi u Holandiji, članica je zvorničkog PD “Mladost”.

“Staza je predivna, lagana, prvi put sam u Vlasenici. Vodiči daju dobre instrukcije. Snijega je bilo mnogo tako da nije bilo klizavo. Sve je bilo super” – kaže Zlata.

Podršku obilježavanju  11.decembra – Međunarodnog dana planina, dali su ŠG “Birač”, LU “Igrišta” i JKP Vlasenica. Pokrovitelj je opština Vlasenica .

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button