BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

Besplatno skijanje za djecu na Igrištima, pušten u rad šestosjed

Djeca iz iz Vlasenice, Milića, Višegrada, Šekovića, Han Pijeska ,Rogatice i Zvornika imaće besplatno skijanje na ski centru Igrišta kod Vlasenice – potvrđeno je to potpisivanjem ugovora predstavnika pomenutih lokalnih zajednica sa rukovodstvom Olimpijskog centra (OC) Jahorina. Nakon potpisivanja ugovora, na Igrištima je zvanično pušten u rad šestosjed dužine 820 metara, kapaciteta do 3.500 skijaša na čas i dvije pokretne trake dužine po 150 metara.

besplatno skijanje - igrišta

“Danas je istorijski dan za sve opštine koje gravitiraju prema Igrištima a razlog okupljanja je potpisivanje ugovora sa šest opština i Gradom Zvornik o beslatnom skijanju djece na Igrištima pod nazivom “Igraj na Igrištu” sa ciljem da što više djece dođ u ski-centar da što više skijaju boraveći u prirodi i da ih udaljimo od mobilnih telefona, igrica ,kompjutera TV i da stiću zdrave navike. Nadovezujući se na ovu akciju mi smo pokrenuli i akcije 1000 skija za našu decu, 1000 kaciga za našu decu, koje su aktuelne na našim društvenim mrežama. Pozivam decu da se jave i na te akcije sa ciljem da bismo omogućili da skijanje bude pristupačno svakom detetu. Svi znamo da skijanje kao sport ili zabava nije jeftino ali evo mi smo kao društveno odgovorno preduzeće pokrenuli ove akcije i omogućili da deca dođu na planinu i stiču zdrave navike. S druge strane, uz podršku predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS gospodina Viškovića, resornog ministra Denisa Šulica, pri kraju smo izgradnje ski-centra Igrišta, na kome smo izgradili potpuno nove dve staze , izgradili šestosednu žičaru, sistem osnežavanja, najmoderniji na svetu kompanije Tehnoalpin, sistem vodosnabdevanja u dužini od 6 km od reke Studeni Jadar do ski-centra, u toku je izgradnja veštačke akumulacije od 30 000 kubika, upravne zgrade, parkinga ,prodajnih mesta. Izgrađen je jedan novi ski-centar po najvišim svetskim standardima sa ciljem da bude i najlepši . Nemamo sumnju da li ćemo imati goste kada se projekat realizuje, jer ski-centar gravitira prema velikom broju gradova u blizini od Srbije, Bijeljine Tuzle koja je u blizini međunarodnog aerodroma ali svakog gosta Jahorine ćemo uputiti u ski-centar Igrišta, nosićemo ga na krilima OC Jahorina i svaki gost koji kupi ski pas ovdje ili na Jahorini važiće mu u svim našim ski centrima” – istakao je direktor IC Jahorina Dejan Ljevnaić i dodao da će direktno biti zaposleno oko 150 ljudi a indirektno 2000 radnih mjesta.

“Što znači da će uskoro početi da se grade nove investicije, smeštajni kapaciteti. Na vreme hoću da istaknem da bi turisti želeli da se tu plasira domaća hrana, domaće piće. Ima još puno projekata koje treba realizovati da bi ovaj ski-centar zaživeo ali uz podršku predsjednika, premijera, ministra mi ćemo napraviti jedan ski-centar sa ciljem da imamo i letnju ponudu i da ski-centar živi 365 dana u godini. Posebno bih se zahvalio predstavniku kompanije LEITNER koji je u vrijeme praznika našao za shodno da dođe i da obiđe radove . Do sada uz garanciju Vlade RS obezbijeđeno je 49 miliona KM što je jako pohvalno i ova investicija utiče na razvoj cijelog regiona. Pokrenuli smo jedan veliki zamajac privrede. Vidjećemo koliko će ovde doći investitora, koliko će se prodati hrane, pića… Imamo u planu i benzinsku pumpu da izgradimo u blizini ski-entra jer nam je potrebna zbog energenata. Nakon ovoga kreću investicije koje mi moramo kontrolisati da pravimo jednu bajkovitu priču sa prirodnim materijalima, bez divlje gradnje, da nemamo problem sa parkingom, sa komunalijama i svi moramo raditi na tom putu da opstine Vlasenica i Han Pijesk ponude dodatni sadržaj” – istakao je Ljevnaić.

besplatno skijanje - igrišta

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević je istakao da je besplatno skijanje za djecu jedan od prvih koraka ka konačnom otvaranju ski-centra Igrišta. “I na ovaj način želimo pokazati kakvim resursima raspolažemo ovdje na Igrištima. Moje zadovoljstvo je što su Igrišta dio OC Jahorina, imamo najčistiju planinu u Evropi. Ja sam danas presrećan kao čovjek. Mi smo svi ovo željeli težili ka ovome. Imamo sledeće godine jaku privrednu aktivnost u svim opštinama i na taj način ćemo razviti i selo i grad, podići i voćarsvo i stočarstvo. Iduća i sve naredne godine biće bolja, ljepša i kvalitetnija. Ima određeni problem oko akumulacije, nešto se kasni ali i to će uskoro biti gotovo. Ne želimo da narušimo prirodni ambijent Igrišta. Moram priznati proteklih godinu dana se javio veliki broj investitora koji žele da rade i grade. Još jednom moja velika zahvalnost svima” – rekao je načelnik Kraljević.

besplatno skijanje - igrišta

“Vrlo je važno imati prateću infrastrukturu zbog budućih investicija. Ovaj kompleksni projekat smo završili i predali na vrijeme i želim sreću načelniku u budućim projektima i uspješnu sezonu” – rekao je predstavnik kompanije Leitner.

Predstavnik kompanije TehnoAlpin je napomenuo da sa OC Jahorina sarađuju od 2017. godine.

besplatno skijanje - igrišta

“Radujemo se uspješnoj saradnji sa ski-centrom Igrišta. Besplatno skijanje na Igrištima će biti odličan poligon za mlade, za djecu, da se uključe novi skijaši i to je veliki napredak za BiH. Nadamo se niskim temperaturama, kako bi mogli praviti snijeg i želim vam svima uspješnu sezonu” – rekao je predstavnik kompanije TehnoAlpin i zahvalio se na ukazanom povjerenju.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović zahvalio se u ime zvorničkih školaraca za besplatno skijanje.

besplatno skijanje - igrišta

“Ja ću ovu priliku iskoristiti da se zahvalim najvišim institucijama RS ali i OC Jahorina koji su prepoznali značaj ski-centra Igrišta, jer turizam je važna privredna grana koja će nam stvoriti uslove da ovdje opstanemo i ostanemo. U ime zvorničkih školaraca želim da se zahvalim OS Jahorina koji je omogućio besplatno skijanje” – rekao je Ivanović.

Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić rekao je da je ovo veliki dan za našu regiju i Republiku Srpsku.

“Ovo je najveća investicija u poslednjih 35 godina i velika je stvar za našu djecu,da imaju besplatno skijanje, narod koji ovdje živi. Vjerovao sam u ovaj projekat od početka. Opština Han Pijesak donijela je odluku na prethodnoj sjednici SO da dodjeli priznanja gospodinu Ljevnaiću, gospodinu Eleku i premijeru Viškoviću. Han Pijesak je proglašen vazdušnom banjom, to je jedna ulaznica u svijet turizma a pred nama je puno posla da to iskoristimo, da edukujemo stanovništvo, kategorizujemo smještaj i sve ono što prati razvoj eko turizma” – rekao je Đurić.

Načelnik opštine Milići Marko Savić je istakao da sve ono što se radi za djecu nema cijenu.

besplatno skijanje - igrišta

“Skijanje jeste nešto što odlikuje jedan normalan zdrav način života i besplatno skijanje će za djecu značiti popravljanje kvaliteta života. Ovo je istorijski dan i nadam se da ova investicija neće biti poslednja i da će Vlada RS na čelu sa predsjednikom Viškovićem realizovati još projekata. Drago mi je što kolege dijele mišljenje da što prije sjednemo i zajedno dogovorimo strategiju djelovanja rada kada je turizam u pitanju i da ponudimo ono što imamo u našim lokalnim zajednicama. Naravno ja želim da uputim posebnu zahvalnost Eleku i Ljevnaiću na donaciji za opštinu Milići a to je sistem za osnježavanje za naše sankalište” – rekao je načelnik Savić.

“Hvala što ste imali razumijevanja za djecu Višegrada. Besplatno skijanje je zaista jedan sjajan projekat koji treba da bude temelj budućih projekata” – poručio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić, posebno se zahvalio načelniku opštine Vlasenica Miroslavu Kraljeviću koji je inicijator projekta Igrišta. “Opština Šekovići će se truditi da se naš vagon prikači na lokomotivu ski-centra Igrišta i mi ćemo pokušati da obezbijedimo našoj djeci besplatan prevoz do ski-centra Igrišta” – kaže načelnik Lazić.

besplatno skijanje - igrišta

“Ovo je jedan veliki projekat od koga bi trebala imati koristi najviše Vlasenica  i OC a onda i ostale lokalne zajednice. Mislim da je za svaku pohvalu što će djeca biti prvi promotori ovog ski-centra. Hvala svima koji su ucestvovali u ovom projektu. Nama je ostalo samo da maksimalno to koristimo” – poručio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek istakao je da je ideja OC uvezivanje svih opština, Andrićgrada, Igrišta .”Moramo raditi u Rogatici po pitanju ergele, moramo manastir Papraća da stavimo na mapu vjerskog turizma… Ovo nije kraj investicija. U proljeće krećemo sa gasifikacijom upravo odavde iz ski-centra. Hvala Vladi RS i premijeru što su nas podržali i hvala na povjerenju”.” – rekao je Elek.

Ski-centar “Igrišta”, koji se nalazi uz magistralni put Vlasenica-Han Pjesak, izgrađen je za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar. Nadmorska visina malog Igrišta je 1.331 metar, dok je najviši vrh velikog Igrišta 1.405 metara.

Vlada Republike Srpske prošle godine donijela je odluku kojom se ovaj centar dodjeljuje Olimpijskom centru “Jahorina” na 30 godina bez naknade.

Skijaški centar “Igrišta” imaće tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje.

Dužina ski-staza je 4.750 metara.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button