ističemonaslovnaRegija Birač

Djetinjci uz Svetog Nikolu i novogodišnje paketiće u Milićima

Uprava Srpske pravoslavne parohije Milići ove godine prvi put organizuje proslavu praznika Djetinjci ,17.decembra, sa posjetom Svetog Nikole hramovima na području parohije i dijeljenjem paketića djeci predškolskog uzrasta i osnovcima – saopšteno je iz Srpske pravoslave parohije Milići.

“Sveta liturgija u Milićima počinje u 8:00 časova a u Derventi u 9:30 časova. Svetog Nikolu voziće vatrogasno vozilo koje će dolaziti pred hramove na našoj parohiji u nedjelju 17.decembra. Na praznik Djetinjci, Sveti Nikola družiće se sa djecom u 9:30 časova u hramu Svetog Nikolaja u Milićima, 10:30 časova u hramu svete Trojice u Derventi i u 11:30h priliku da se druže sa Svetim Nikolom imaće djeca kod hrama Svetih bogootaca Joakima i Ane u Vukšić Polju” – navode organizatori.

djetinjci - milići

Iz Srpske pravoslavne parohije Milići pozivaju parohijane da u što većem broju, sa svojim najmlađima, dođu u hramove u Milićima, Derventi i Vukšić Polju i uz Svetog Nikolu proslave praznik Djetinjci.

Uprava Srpske prasvoslavne parohije Milići zahvaljuje se donatorima paketića : Komapniji “Boksit”, Opštini Milići i “Drina osigiranje” Milići.

Proslavom praznika Djetinjci, Srpska pravoslavna parohija Milići najavljuje otvaranje Božićnog sela koje će biti održano u Milićima na Trgu rudara od 04. januara do 13.januara uz proslavu pravoslavne Nove godine 13.januara.

O Djetinjcima

Djetinjci, jedan je od najljepših porodičnih praznika koji prethode Božiću. Nedjelju dana poslije ovog praznika padaju Materice, a u posljednju nedjelju pred Božić slave se Oci.

Odrasli rano ujutru ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja vežu djecu, a za vezivanje obično koriste kaiš, gajtan, kanap ili deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim dijelom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Vrijednija djeca se potrude da na vrijeme pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima “platiti otkup” na praznični dan.

Nakon što se djeca „otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate djeci da se počaste.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button