ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Dragomir Vasić: Optužnica politički montirana s ciljem novog progona

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragomir Vasić održao je danas pres konferenciju u Zvorniku. “Podizanje optužnice pritiv mene je politički montirano s ciljem novog progona mene i moje porodice”, rekao je Vasić.

Optužnica je vezana za događaj koji se dogodio 1. juna 1992. godine, a to je iseljavanje stanovništva iz Đulića i okolnih sela na području zvorničke opštine.

– U Zvornik sam došao sa svojim narodom 30. maja 1992. godine, nakon što je naše selo Brnica, u opštini Živinice, oružano napadnuto i spaljeno do temelja. U 1992. godini nisam imao nikakvu funkciju u civilnoj, vojnoj i policijskoj hijerarhiji, niti sam mogao 1. juna, dakle dan nakon dolaska u Zvornik, odlučivati o bilo čemu u Zvorniku u kome su već dva mjeseca bila ratna dešavanja, a o kojima nisam znao ništa. Pored toga, u Zvorniku je već funkcionisala civilna i vojna vlast. Tužilaštvo BiH mi je smislilo novu, do sada nepoznatu ulogu u pravu i zakonu i dalo mi novu funkciju koja glasi:

„Vasić Dragomir, postupajući kao predvodnik izbjeglih Srba iz sela Brnica, opština Živince, te organizator njihovog naoružavanja i kao njihov de fakto vođa koji se brinuo za njih“. Ovdje je jasno da se radi o zloupotrebi postupajućeg tužioca” “, naglasio je Vasić.

On smatra da postoje vrlo ozbiljne indicije da su njegove diskusije i stavovi na sjednicma Narodne skuštine Republike Srpske razlog za podizanje optužnice protiv njega. Vasić je podsjetio da je nakon 15 godina istrage, 2014. godine optužen za događaje u Srebrenici.

Vasić je pozvao Sud BiH da odbije potvrđivanje optužnice, nakon što prouči navode optužnice, pravnu kvalifikaciju i opis navodnih krivičnih djela u kontekstu uloge koju mu je tužilac dodijelio.

Vasić je istakao da je kad je god izabran za narodnog poslanika bio spriječen da obavlja tu dužnost.

Ukoliko Sud BiH potvrdi ovakvu nakaradnu optužnicu, a svi koji nešto znaju o pravu, smatraju da je ovo sramota i lakrdija za pravosuđe BiH moraću se sa svojim pravnim timom ponovo braniti od ovih napada putem sudskog procesa, rekao je Vasić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button