ističemoRegija BiračVijesti

Kompanija Dizni odlučila da izbaci sedam patuljaka iz priče o Snežani

Kompanija Dizni je odlučila da izbaci sedam patuljaka iz priče o Snežani kako ne bi uvredila ljude patuljastog rasta.

Ideja produkcije je da se sedam patuljaka iz priče zameni “magičnim stvorenjima”. Cilj studije je da se ne jačaju stereotipi o patuljastosti jer ta ideja može izgledati uvredljivo za patuljke.

Deca ne primećuju ni klasne, ni rasne razlike, već ih zanima odnos među likovima, ukazuje psiholog Ana Vlajković povodom najave da će uz glavnu junakinju u novoj „Diznijevoj” interpretaciji čuvene bajke biti „sedam magičnih stvorenja”.

Umesto sedam patuljaka koji su gotovo 80 godina pravili društvo „Diznijevoj” junakinji, na veliko bioskopsko platno, prema najavama iz ove kompanije, sledeće godine dolazi „Snežana i sedam magičnih stvorenja”.

I dok je lik Snežane, koju će u filmu igrati Rejčel Zegler, ostao veran čuvenoj plavožutoj haljini, njeni novi pratioci pripadaju različitim rasnim, polnim i etničkim grupama i u javnosti su odmah prozvani – sedam politički korektnih stvorenja. Obučeni su u odeću jakih boja i nose radni alat, baš kao što su to radili patuljci Smeško, Ljutko, Uča, Kijavko, Stidljivko, Pospanko i Mutko. „Dizni” je objasnio da će magična stvorenja zameniti patuljke kako bi se izbeglo „jačanje stereotipa” prema malim ljudima, odnosno osobama niskih rastom.

Patuljci su, podsetimo, poslednji u nizu likova koji su izbrisani iz dečjih bajki. Pre dve godine sa platforme „Dizni plus” namenjenoj deci mlađoj od sedam godina, odleteo je Petar Pan, večiti dečak koji može da leti uz pomoć vilinske prašine i srećnih misli, zbog „širenja rasističkih sadržaja i neprihvatljivih stereotipa”, kako su objasnili čelnici ove kompanije. Zajedno sa njim zabranjeni su crtani filmovi „Maza i Lunja”, jer podstiču rasne predrasude, kao i „Dambo” zbog promocije surovog odnosa prema divljim životinjama. Sa repertoara su skinute i „Mačke iz visokog društva” jer afirmišu rasne razlike, kao i „Kralj džungle” jer predstavlja rasističku karikaturu Afroamerikanaca. Umesto njih, „Dizni” je pre tri godine prvi put uveo LGBT lik – reč je o biseksualnoj devojčici koja se pojavljuje u seriji „Sovina kuća” i koja je dominikansko-američkog porekla.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button