ističemonaslovnaRegija BiračSvijet

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 03.decembar

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom , 03.decembar, proglašen je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija a  ima za cilj promovisati razumijevanje pitanja invaliditeta i mobilisati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

UN-ova Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i njen Opcioni protokol usvojeni su u decembru 2006. godine, a na snagu su stupili 3. maja 2008. godine. Bosna i Hercegovina je postala članica Konvencije i Opcionog protokola u martu 2010. godine.

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježiće u ponedjeljak 04.decembra. Kako je saopšteno iz Udruženja biće upriličena radionica.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO) više od milijardu ljudi – oko 15% svjetske populacije – trenutno ima invaliditet, a ovaj broj se povećava dijelom zbog starenja stanovništva i povećanja prevalence nezaraznih bolesti. Invalidnost je rezultat interakcije između pojedinaca sa određenim zdravstvenim stanjem sa ličnim faktorima i faktorima okoline, uključujući negativne stavove, nepristupačan prevoz, nedostupnost javnih objekata i servisa i ograničenu društvenu podršku. Okolina osobe ima ogroman uticaj na iskustvo i obim invaliditeta. Nepristupačno okruženje stvara prepreke koje često ometaju puno i efektivno učešće osoba sa invaliditetom u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Napredak u poboljšanju društvenog učešća može se postići rješavanjem ovih prepreka i omogućavanjem osobama sa invaliditetom aktivnosti u njihovom svakodnevnom životu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button