ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Mladi iz Kalesije i Zvornika zajedno za ljepšu budućnost

U sklopu projekta „Youth want to do more – Mladi žele više“ Udruženje mladih „TRIK“ i Zvorničko udruženje mladih ZOOM uspješno su realizovali tri trodnevna treninga za peer edukatore iz Kalesije i Zvornika.

Tromjesečna obuka za 15 mladih peer edukatora iz ove dvije zajednice imala je za cilj razvijanje i usavršavanje vještina neophodnih za rad sa vršnjacima u lokalnim zajednicama, te organizaciju radionica i edukacija.

Ovo je bila prilika za međusobno povezivanje mladih iz Kalesije i Zvornika, te izgradnji povjerenja, saradnje i ljepše budućnosti među mladim ljudima u ovim zajednicama.

Realizovani treninzi su privukli veliku pažnju mladih i građana

U septembru, oktobru i novembru uspješno su realizovana tri dvodnevna treninga na teme:

  • Osnove omladinskog rada, mobilizacija mladih i duboka analiza potreba mladih.
  • Mentorstvo u razvoju mladih, rada s mladima u teškoćama i uzbuđujuće terenske aktivnosti usmjerene na mlade.
  • Kako samostalno osmisliti aktivnosti neformalnog obrazovanja za mlade u svojim zajednicama – od vršnjačkih edukacija do identifikacije potreba mladih i kreiranja po mjeri edukacije.

Mladi polaznici obuke, naučeno znanje moći će primijeniti u narednom periodu kroz organizaciju jednodnevnih radionica na teme:

  • Aktivizam kroz muziku;
  • Ljudska prava i slobode;
  • Društvene mreže i uticaj na mlade;
  • Medijska pismenost.

Mladi iz Kalesije su realizovali prvu jednodnevnu radionicu pod nazivom „Aktivizam kroz muziku“ koju je vodio Filip Stjepić, poznatiji kao DJ Elick.

A priča se nastavlja! Mladi iz #Zvornika organizuju radionicu 10.12.2023.na temu „Ljudska prava i slobode“ za svoje vršnjake u lokalnim zajednicama.

U januaru će biti održane i posljednje dvije radionice koje su osmislili mladi!

Učešće na svim radionicama je besplatno, a svi mladi se mogu prijaviti putem instagram i facebook profila Udruženja mladih „TRIK“ i Zvroničkog Udruženja mladih ZOOM.

Aktivnosti su podržane kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Uredu u Sarajevu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button