ističemonaslovnaRegija Birač

Obilježeno 65 godina osnovne škole “Vuk Karadžić” u Vlasenici

U Vlasenici je u petak obilježeno 65 godina osnovne škole “Vuk Karadžić”. Tim povodom, Vlasenicu je posjetila ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić. Ministarka je održala radni sastanak sa načelnikom opštine Vlasenica, Miroslavom Kraljevićem i njegvoim saradnicima, nakon čega je posjetila obdanište “Prvi koraci”, OŠ “Vuk Karadžić”, SŠC “Milorad Vlačić” a zatim prisustvovala svečanosti povodom jubileja vlaseničke Osnovne škole. Ministarka je izjavila da je saradnja opštine Vlasenica sa institucijama Republike Srpske na zavidnom nivou te da je zadovoljna kako obrazovne ustanove na području opštine Vlasenica funkcionišu.

obilježeno 65 godina - ministar STojičić

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas gost u opštini Vlasenici i ustanovama obrazovanja. Danas će biti obilježeno 65 godina osnovne škole i tu smo povodom tog jubileja. Što se tiče saradnje sa lokalnom zajednicom, možemo da kažemo da je saradnja veoma aktivna i da , kako infrastrukturni kapaciteti, tako i sam sistem u ovoj lokalnoj zajednici je na zavidnom nivou jer je postignuta sinergija između ustanova. To ne znači da mi nemamo dobru saradnju sa ostalim lokalnim zajednicama ali evo želim da istaknem Vlasenicu. Sa načelnikom smo razgovarali o tekućim problemima sa kojima se susreće nastavno i nenanstavno osoblje, programima obrazovanja, programu mjera za sprečavanje nasilja u školama, o bužetu za 2024. godinu, gdje sam svakako imala potrebu da kažem da je Vlada RS izašla sa značajnijim sredstvima za obrazovanje u odnosu na rebalans za 2023. godinu i da zaposleni mogu očekivati povećanje plata od 01.01.2024.

Bitno nam je da ojačamo stručni kadar kako bi pomogli nastavnicima kada je u pitanju i obrazovni i vaspitni dio u školama i mislim da ćemo zajedničkom saradnjom uspjeti da preveniramo sve negativne pojave, koje bi eventalno mogle da se dese. Mogu da kažem da iz opštine Vlasenica uopšte nismo imali slučajeva bilo kakvog prijavljivanja nasilja i to je sigurno rezultat predanog rada, prije svega direktorice i stručnog osoblja. Što se tiče srednje škole,veoma me raduje što škola, vrlo aktivno već sad radi na kreiranju plana upisne politike za 2024/25. školsku godinu. Jako nam je bitno kada se na nivou lokalne zajednice postigne konsenzus između lokalne zajednice, poslovne zajednice i samog sistema obrazovanja, jer onda smo sigurni da ono što radimo ima efekat i da će srednjoškolci, nakon završetka škole, svoje znanje primijeniti upravo ovdje u Vlaseniciu” – izjavila je ministarka Stojičić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević napomenuo je da lokalna uprava veoma mnogo pažnje poklanja obrazovanju a sastanak sa ministarkom Stojičić bio je prilika da se razgovara o daljim planovima i unapređenju obrazovanja u ovoj lokalnoj zajednici.

“Imali smo dobru priliku da iznesemo naša viđenja u kom pravcu ide obrazovanje na području naše opštine, to je nešto, što je najbitnije u životu lokalne zajednice i Republike Srpske. Moramo učestvovati svi u sistemu obrazovanja i dati svoj doprinos, sačuvati svoj jezik, kulturu, ćirilicu… Zaista se trudimo da ovu oblast podignemo na najviši nivo i obdanište iosnovna i srednja škola zaista napreduju i uspjevamo da zadržimo i broj đaka, sve to, opet napominjem, uz podršku ministarstva, Vlade RS, predsjednik Dodika” – kaže Kraljević.

Direktorica OŠ “Vuk Karadžić” u Vlasenici Danka Milić Kezunović napominje da rukovodstvo škole čini sve kako bi učenicima i zaposlenima boravak i rad u ovoj obrazovnoj ustanovi učinili što kvalitetnijim i ljepšim.

“Kao što znate proslavljamo četvorostruki jubilej naše škole i to nije samo radost, to je i odgovornost i obaveza ne samo prema sadašnjim i budućim generacijama, nego i onim koji su bili prije nas i iznjedrili hiljade učenika koji su sigurno dali doprinos našem društvu.Kao đak ove škole. ponosna sam što sam dio ove ustanove danas. Zadovoljstvo mi je biti na čelu tima koji daje rezultate, koji je uspješan, koji daje sve od sebe da svakodnevni život đaka učini ljepšim i da sa osmjehom dolaze u školu” – izjavilaje direktorica Milić Kezunović.

Na svečanosti, na kojoj je obilježeno 65 godina škole, dodijeljene su zahvalnice zaslužnim učenicima i zaposlenima. Među njima je i Nenad Mitrović, koji je na čelu vlaseničke osnovne škole bio 22 godine.

“Želim da izrazim posebno zadovoljstvo i zahvalnost školi u prvom redu direktorici Danki koja me pozvala na ovaj značajan jubilej. S obzirom da sam radni vijek proveo u ovoj školi, gdje je bilo normalno i teških a i lijepih trenutaka, drago mi je što je škola nastavila da se razvija onako kako smo mi stariji to utemeljili i radujem se svakom uspjehu ovih učenika i redovno ih pratim” – kaže Mitrović koji je u prosvjeti proveo 40 godina od toga 22 godine kao direktor vlaseničke OŠ “Vuk Karadžić”.

Osnovna škola u Vlasenici djeluje од 1903. godine a u osmogodišnju školu je prerasla 1958.godine. U sadašnjoj zgradi nastava je počela da se izvodi  1963. godine. Osim u Centralnoj školi, nastava se odvija i u tri područna odjeljenja : Mišari, Cikotska Rijeka i Cerska.

Detaljnije o OŠ “Vuk Karadžić” možete pročitati OVDJE.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button