ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Petarde nisu bezazlena razonoda već opasno sredstvo

Uoči predstojećih novogodišnjih i vjerskih praznika očekivana je pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

Pirotehnička sredstva nisu bezazlena razonoda, niti sredstva za zabavu već opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onoga koji ih koristi, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih osoba.

Ljekari upozoravaju roditelje da ne kupuju djeci pirotehniku i upozoravaju ih da djeca ne koriste petarde posebno u zatvorenim prostorima, jer pored tjelesnih povreda, mogu izazvati i požar.

Sa sezonom praznika, kreće i sezona petardi. Mnogo se priča o tome koliko stresa pucanje petardi donosi kućnim ljubimcima, ali i maloj djeci, posebno onima sa autizmom.

Vrijedi napomenuti da pirotehnika ne ugrožava samo ljude, procjenjuje se da za vrijeme praznika, u svijetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada i više hiljada pasa.

Autistična djeca različito reaguju, a roditelji često ne mogu da objasne djetetu da nije u opasnosti, jer svaka promjena rutine kod njih izaziva uznemirenost i osjećaj panike. Ekspanzije petardi, raketa i topovskih udara učestale su uoči praznika, pa je za tu djecu svaki izlazak na ulicu potencijalna opasnost.

Stručnjaci upozoravaju da petarde djeci sa autizmom, hipersenzitivnoj na zvukove, ali i drugoj djeci sa smetanjama, ne samo što zagorčavaju praznike, već i u velikoj mjeri otežavaju svakodnevni život.

Svaki put kada vam padne na pamet da zapalite petardu, vratite je u džep i sjetite se da ta buka izaziva jake napade straha, plakanja, uznemirenosti, agresije i autoagresije.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button