ističemoMagazinRegija BiračVijesti

Prednosti kiselog kupusa: Čuva srce, jača kosti i smanjuje rizik od raka!

Kiseli kupus je pravo bogatstvo vitamina i minerala i prava je bomba za imunitet.

Kiseli kupus spada u fermentirano povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Pre više od 2.000 godina uz pomoć fermentacije hrana se čuvala od kvarenja.

Fermentacija je proces rada mikroorganizama u kupusu koji probavljaju njegove prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljikov dioksid i organske kiseline.

Fermentacija stvara uslove koji podstiču rast korisnih probiotika koji se nalaze i u proizvodima kao što su jogurt i kefir. Reč je o bakterijama koje imaju mnogo zdravstvenih koristi. Takođe, pomažu da hrana bude probavljivija, što povećava sposobnost creva da apsorbuju vitamine i minerale.

Poboljšava probavu

Kiseli kupus sadrži već spomenute probiotike, koji su zapravo korisne bakterije i deluju kao prva linija obrane od toksina i štetnih bakterija.

Takođe, mogu da poboljšaju probavni sistem i opšte zdravlje. Probiotici pomažu i u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje i simptoma povezanih s Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom.

Osobe koje boluju od navedenih bolesti treba da prate kako kiseli kupus deluje na njih i u skladu s tim odluče hoće li ga konzumirati.

Kao i većina drugih fermentiranih namirnica i kiseli kupus sadrži razne enzime koji pomažu razgradnji hranjivih materija na manje molekule koje su lakše probavljive.

Jača imunološki sistem i šiti od infekcija Kiseli kupus bogat je izvor hranjivih sastojaka za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crevima mogu da imaju jak uticaj na imunološki sistem.

Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.

Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button