BiHističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Prese za voće podijeljene članicama UŽ Podrinja Vlasenica

U okviru projekta “Jačanje kapaciteta žena iz kategorije povratnika za preradu voća u opštini Vlasenica” 10 članica Udruženja žena Podrinja Vlasenica dobile su opremu za proizvodnju prirodnih sokova i džemova od voća – 10 mlinova za sječenje voća i prese za voće. Desanka Nikolić predsjednica Udruženja kaže da je vrijednost projekta  10 000 KM.

“Ukupna realizovana vrijednost projekta je 10 000 KM, od čega je 9000 KM finansirano sredstvima iz budžeta Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i 1000 KM sredstvima Udruženja žena Podrinja Vlasenica” – kaže Desanka Nikolić predsjednica Udruženja.

prese za voće - už podrinja vlasenica

Cilj projekta je obezbjeđenje uslova za održivi povratak kroz poboljšanje kvaliteta života žena iz kategorije povratnika, kroz unaprijeđenu poljoprivrednu proizvodnju u preradi voća i proizvodnji prirodnih sokova i džemova, kao i povećanje prihoda za žene povratnike na području opštine Vlasenica.

“Ciljnu grupu projekta predstavlja 10 žena, poljoprivrednih proizvođača iz reda ugroženih kategorija koje čine povratnici, na području opštine Vlasenica” – kaže Nikolićeva i dodaje da su glavne aktivnosti u okviru realizacije projekta četiri edukacije poljoprivrednih proizvođača na teme – proizvodnja finalnih proizvoda u poljoprivredi, marketinške strategije, dizajn ambalaže i označavanje proizvoda kao i nabavka opreme.

Korisnice projekta koje se uglavnom bave preradom jabuka, kažu da će im prese za voće i mlinovi za sječenje voća ubrzati I unaprijediti process prerade.

prese za voće - už podrinja vlasenica

Fehima Smajlović živi u vlaseničkom naselju Drum. Sa svojom porodicom se bavi poizvodnjom pekmeza I sokova.

“Presa za voće mi je potrebna za jabuke. Imam svoje bašče pravim pekmez . Do sada sam tražila po selu, pa čekam, pa mi pola voća istrune, ovako imam sebi I mnogo mi znači ova donacija ” – kaže Fehima.

prese za voće - už podrinja vlasenica

“Do sada sam plaćala da sameljem jabuke a sad neću morati. Hvala Bogu kad mi je Desa ponudila da uzmem ovu mašinu“ – kaže Đuza Redžić iz Džemata koja ističe da pekmez koji ona napravi može da traje 5 godina I da kupaca ima.

“Pravim sokove od jabuka, krušaka, šljiva, malina kako šta imam. Oprema će mi dobro doći u mom poslu” – kaže Fahira Muminović iz naselja Gradina.

prese za voće - už podrinja vlasenica

Hanka Zekić takođe iz naselja Gradina kaže da osim sokova proizvodi I sirće. “Mnogo će mi značiti ova oprema jer smo do sad od komšija posuđivali.Imamo svoj voćnjak, najviše su zastupljene jabuke I nešto krušaka” – kaže Hanka.

Meliha Džindo iz Vlasenice ima veliki voćnjak – kruške, jabuke I šljive. “Ugavnom prerađujemo voće u sokove I dobro će mi doći ova oprema” – kaže Meliha.

Predsjednica vlaseničkog Udruženja Podrinja Desanka Nikolić napominje da je članicama Udruženja nedavno podijeljena I sitna mehanizacija za poljoprivrednu proizvodnju u okviru projekta “Podrška socijalnoj i ekonomskoj nezavisnosti žena iz kategorije povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba na području opštine Vlasenica”. Ovaj projekat zajednički finansiraju Kabinet premijera Kantona Sarajevo i Opština Vlasenica. 

“Jeste. Dodijeljeno  je četiri (4) motorna trimera, četiri (4) motorne kopačice i četiri (4) aku alata za orezivanje grana” . To je realizovano u okviru projekta “Podrška socijalnoj i ekonomskoj nezavisnosti žena iz kategorije povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba na području opštine Vlasenica” koji zajednički finansiraju Kabinet premijera Kantona Sarajevo i Opština Vlasenica. Hvala donatorima jer je njihova podrška važna u  unapređenju poljoprivredne proizvodnje I osnaživanja žena, naših članica “– naglasila je Nikolićeva.

Projekat “Jačanje kapaciteta žena iz kategorije povratnika za preradu voća u opštini Vlasenica”  počeo je u septembru i traje do kraja ovog mjeseca .

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button