ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Preventivni pregledi najvažniji u sprečavanju raka grlića materice

Prema statistici, na 100 hiljada žena – u Srpskoj čak 21 oboli od raka grlića materice, što je sedam puta više nego u ostalim zemaljama. Ljekari upozoravaju da je još veći broj neotkrivenih karcinoma materice, jer mnoge žene ne idu na redovne ginekološke preglede. Zato i poručuju – najvažnija je preventiva!

Uprkos dostupnosti dijagnostičkih metoda, u Srpskoj od raka grlića materice godišnje oboli više od 200 žena. Ginekolozi upozoravaju da zbog agresivnosti raka imaju i sve veći broj operacija u kojima se ženama moraju odstraniti reproduktivni organi.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstva UKC Republike Srpske, Vesna Ećim Zlojutro, napomenula je da se u Sloveniji godišnje izvrši sedam do osam takvih zahvata, dok u Srpskoj toliko na mjesečnom nivou.

Primarni uzrok raka grlića je hronična infekcija genitalnog trakta specifičnim tipovima humanog papiloma virusa. Karcinom se razvija od sedam do 15 godina, dok je starosna granica žena koje obolijevaju između 35 i 50 godna.

Osim redovnih ginekoloških pregleda – stub prevencije je i vakcinacija protiv HPV-a. Od ove godine i u Srpskoj je dostupna vakcina protiv HPV-a. Vakcinisati se mogu djevojčice i dječaci od devete godine, dok gornja granica ne postoji.

(RTRS)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button