ističemoKultura i dešavanjaRegija BiračVijesti

Priredba “Osloni se na drugoga” 07.12. u OŠ “Aleksa Jakšić” Milići

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Milićima će biti upriličena priredba pod nazivom “Osloni se na drugoga”. Priredba, koju će izvesti članovi omladinske dramske sekcije “TeArt” iz Milića, na programu je u četvrtak, 07.decembra sa početkom u 16:30 časova u OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima. Ulaz je slobodan – objavljeno je na FB stranici “TeArt”.

priredba - TeArt Milići

Omladinska dramska sekcija “TeArt” osnovana je u februaru ove godine i do sada su se milićkoj publici predstavili dva puta – povodom Dana opštine Milići i na manifestaciji “Dani Milutina Milankovića” koju organizuje srednjoškolski centar u Milićima.

priredba - TeArt milići

“TeArt”, omladinsku dramsku sekciju, vodi diplomirani komparativista i teatrolog Ana Vitić iz Milića, koja je kroz svoje osnovno i stednjoškolsko obrazovanje bila član školskih dramskih sekcija a kao student učestvovala je  2014.godine u predstavi “Novogodišnja priča iz čarobne šupe”, autorke Jasmine Janković, koja je izvedena u Domu rudara u Milićima.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom , 03.decembar, proglašen je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija a  ima za cilj promovisati razumijevanje pitanja invaliditeta i mobilisati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

UN-ova Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i njen Opcioni protokol usvojeni su u decembru 2006. godine, a na snagu su stupili 3. maja 2008. godine. Bosna i Hercegovina je postala članica Konvencije i Opcionog protokola u martu 2010. godine.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO) više od milijardu ljudi – oko 15% svjetske populacije – trenutno ima invaliditet, a ovaj broj se povećava dijelom zbog starenja stanovništva i povećanja prevalence nezaraznih bolesti. Invalidnost je rezultat interakcije između pojedinaca sa određenim zdravstvenim stanjem sa ličnim faktorima i faktorima okoline, uključujući negativne stavove, nepristupačan prevoz, nedostupnost javnih objekata i servisa i ograničenu društvenu podršku. Okolina osobe ima ogroman uticaj na iskustvo i obim invaliditeta. Nepristupačno okruženje stvara prepreke koje često ometaju puno i efektivno učešće osoba sa invaliditetom u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button