ističemonaslovnaRegija Birač

Priredba “Osloni se na drugoga” izvedena u Milićima

Priredbom pod nazivom “Osloni se na drugoga”, članovi dramske sekcije “TeArt”, učenici OŠ “Aleksa Jakšić” i SŠC “Milutin Milanković” Milići, obilježili su 03.decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Priredba “Osloni se na drugoga” je imala za cilj da pokaže, kao što i sam slogan kaže, da se u životu trebamo oslanjati jedni na druge i da na taj način možemo mnogo – kaže profesor pravoslavne vjeronauke u milićkom SŠC i koordinator Savjeta učenika Milan Vuković.

priredba osloni se na drugoga

“Učesnici ove priredbe su bili učenici naše škole, sekcije TeArt kao i učenici osnovne škole i to je zajednička organizacija ove tri ustanove i Centra za socijalni rad. Pokazali smo da oslanjajući se jedni na druge možemo mnogo, to mnogo danas su bili osmjesi na licima djece sa poteškoćama u razvoju kao i sve djece. Htjeli smo da pokažemo koliko je važno da se oslonimo jedni na druge, pa smo se čak poigrali i sa sloganom, tako da se može tumačiti na dva načina – osloni se na Druga,  osloni se na Drugoga. To je nešto čemu težimo da naučimo djecu, da kroz život moraju da se oslanjaju jedni na druge i pomažu jedni drugima.Na kraju priredbe, osoba kostimirana u Djeda Mraza podijelila je slatkiše djeci” – kaže Vuković.

priredba osloni se na drugoga

Srednjoškolka Aleksandra Džuović kaže da je u monologu, koji je izvela sa Anom Vitić diplomiranim komparativistom i teatrologom, pokušano pokazati kako se djeca sa poteškoćama u razvoju nose sa svakodnevicom.

“Izvele smo monolog “Za sve njih” i na taj način iznijeli osjećanja djece i ljudi sa invaliditetom. Mi baš ne možemo u potpunosti da to prenesemo ali smo pokušali na neki način da pokažemo kroz šta su djeca prolazila tokom odrastanja. Drago mi je što se priredba održala jer svi smo mi jednaki i ne trebamo nikog da etiketiramo” – poručila je Aleksandra.

Učiteljica u OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima Tanja Marković kaže da su osnovci izveli recitacije i pjesme u skladu sa temom priredbe.

“Škola je prihvatila da učestvuje u organizovanju, tako da smo imali dramski tekst, recitacije… puno djece nižih razreda je učestvovalo. Pošto je ovo tematska priredba, jedna od recitacija ima naziv “Dete” a drugi je dramski komad koji je usklađen sa temom” – kaže Markovićeva.

priredba osloni se na drugoga

Violeta Malikanović, član Udruženja građana za pomoć osobama sa invaliditetom “Jednakost” iz Milića i članica dramske sekcije “TeArt” ističe da joj ovakvi događaji mnogo znače.

“Izvela sam sestrinu pjesmu “Krug”, koju je ona napisla prije par godina. Povodom 3. decembra mogu da kažem da je ovaj datum jako “zaboravan”, ali eto drago mi je da se svijest mijenja o osobama sa invaliditetom.Ono što mi nedostaje je pristup određenim objektima i zbog toga sam vezana za kuću kao i većina osoba sa poteškoćama. U slobodno vrijeme volim da pletem, trenutno se pripremam za Božićni bazar, pišem i pjesme i promovišem ih na društvenim mrežama” – kaže Violeta.

Publika u kojoj je najviše , što je i bio cilj, bilo djece, za priredbu ima samo riječi hvale. To nam potvrđuje i Biljana Bogičević.

“Super mi je bilo na priredbi. Bilo je puno emocija.Niko od mojih nije nastupao ali sam došla da gledam i da podržim djecu” – kaže Biljana.

Priredba “Osloni se na drugoga” podršku je dobila i od milićkog Centra za socijalni rad.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button