ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

RS: Prasići 17 KM po kilogramu

Građanima u Srpskoj jedan oglas na internetu privukao je posebnu pažnju, u kome se navodi da je cijena prasića 17 KM po kilogramu žive vage.

Da je ova informacija tačna, potvrdili su i naši sagovornici koji ističu da se zbog ovako visoke cijene prasetine građani odlučuju na promjenu svoje tradicionalne navike, pa će za svoje praznične trpeze, umjesto prasetine, više kupovati jagnjetinu, čija je cijena oko 11 KM po kilogramu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je za “Nezavisne novine” da ponuda i potražnja diktiraju cijenu, što u prevodu znači da su i jagnjetina i prasetina znatno poskupjele.

Kada je riječ o cijeni jagnjetine po živoj vagi, ona je zbog povećane potražnje skočila čak do 11 KM, odnosno, prema riječima naših sagovornika, cijena se kreće od devet do 11 KM.

“Nedovoljna ponuda u odnosu na potražnju na tržištu uzrokovana afričkom kugom kod nas je dovela do veće potražnje nego što imamo ponude. Sa druge strane, niko od poljoprivrednih proizvođača ne prodaje prasiće po tako visokoj cijeni”, kazao je Marinković.

Kako je rekao, maksimalna cijena po kojoj proizvođači prodaju prasiće po kilogramu je 12 KM, sve preko toga po višoj cijeni prodaju preprodavci, odnosno šverceri.

“Kako je nerealno bilo kada smo prodavali ispod proizvodne cijene, tako ni ovo sada što se dešava nije realno. Takođe, kako primjećujemo, na tržištu je povećana potražnja za jaganjcima. Sve što se dešava sada plaćaju krajnji potrošači te se bojim da bi ovo moglo da se zadrži još jedan period”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, niske cijene nikako nisu bile opravdane, ali, kako kaže, ni ove visoke sada nisu opravdane.

“U svemu ovome najmanju zaradu imaju farmeri, proizvođači, a svi drugi u lancu, osim krajnjeg potrošača, imaju veću zaradu”, kazao je Marinković.

Kada je riječ o jaganjcima, Marinković ističe da je cijena prije ove velike potražnje iznosila osam KM, ali, kako kaže, sada ide do 11 KM.

“Svi traže određenu kilažu, odnosno od 25 do 28 kilograma, a toga nema na našem tržištu i to odmah podiže cijenu”, kazao je Marinković.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je potražnja iz dana u dan sve veća.

“Domaći proizvođači od ponedjeljka prodaju prasiće po cijeni od deset do 12 KM najviše, a sve iznad toga je podignuta cijena od nakupaca koji koriste tešku situaciju, kao i nemogućnost pojedinca da nabave prasiće za predstojeće praznike”, kazao je Maljčić.

Komentarišući trenutnu situaciju u vezi sa povećanom potražnjom za jaganjcima, on ističe da, bez obzira na to što su jagnjad jeftinija po kilogramu žive vage, računica ide u prilog prasećem pečenju.

“Od praseta teškog 30 kilograma žive vage dobije se 15 kilograma pečenja, a od jagnjeta te težine tek desetak kilograma pečenog mesa, tako da je jagnjetina ipak skuplja”, kazao je Maljčić

Rašo S. rekao je za “Nezavisne novine” da je prase za Božić kupio prije nekoliko dana po cijeni od 11 KM po kilogramu.

“Imao sam sreće, kupio sam na lokalnoj pijaci u svom selu. Bio je samo jedan farmer koji je prodavao prasiće i kod njega je bila ova cijena. Danima sam tražio kod preprodavca kod kojih je cijena bila 15 KM, što je stvarno puno”, kazao je on.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button