ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Sretenu Miloševiću određen pritvor “zbog opasnosti od bjekstva”

Sud BiH saopštio je danas da je odredio jednomjesečni pritvor Sretenu Miloševiću, koji je osumnjičen za ratne zločine, zbog opasnosti od bjekstva.

Rješenje je doneseno u subotu, 16. decembra, ovim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te pritvor može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja, odnosno do 14. januara ili do nove odluke Suda, navedeno je u saopštenju.

Preostali dio prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Miloševiću zbog posebnog pritvorskog razloga, odnosno bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, odbijen je kao neosnovan, zaključeno je u saopštenju.

Pripadnici SIPA su 15. decembra na području Zvornika uhapsili sedam lica osumnjičenih za navodni genocid u vezi sa krivičnim djelima individualna i komandna odgovornost i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH.

U Sudu BiH je u subotu, 16. decembra, održano ročište o prijedlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su uhapšeni u Zvorniku pod optužbom za zločin u Orahovcu kod Srebrenice 13. i 14. jula 1995. godine, dok je Sretenu Miloševiću već bio određen.

Miloševiću je pritvor određen u petak, a u subotu je održano ročište za Lazara Ristića, Dragoja Ivanovića, Mladena Mihajlovića, Predraga Ristića, Stanoja i Milorada Birčakovića.

Postupajući sudija Zoran Božić saopštio je da će o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i mjera zabrane Sud izjasniti u zakonskom roku.

Postupajući tužilac je naveo da ostaju pri navodima iz prijedloga za određivanje pritvora, s obzirom na to da je istraga u završnoj fazi, da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, te da Tužilaštvo smatra da imaju interes da kontakiraju sa osumnjičenima i sa saučesnicima.

Odbrane optuženih odbacile su navode Tužilaštva BiH, ističući da nema formalnog osnova za prihvatanje prijedloga.

Zahtjev Tužilaštva je proizvoljan, paušalan i bez iznošenja relevantnih činjenica i nema osnova da im pritvor bude određen, smatraju odbrane, koje su odbacile navode o opasnosti od bjekstva i ukazale na činjenicu da se događaj za koji se terete dogodio prije 20 godina tako da su njihovi klijenti imali mogućnost da već napuste teritoriju BiH.

(RTRS)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button