ističemonaslovnaRegija BiračRegion

SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica učestvovao u obilježavanju Nedjelje departmana za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu

SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica , učestvovao je u obilježavanju Nedjelje departmana za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu. Naime, vlasenički SŠC je imao čast da bude domaćin prve promocije zbirke priča, koja je nastala kao dio međunarodnog projekta Fan fikcija, realizovanog od strane Filozofskog fakulteta u Nišu, a u kojem su učestvovali i vlasenički srednjoškolci.

sšc milorad vlačić vlasenica - nedjelja departmana niš

“Nama je izuzetna čast što nas je Filozofski fakultet uvrstio u obilježavanje Dana departmana za srbistiku i to tako što je u našem Centru organizovana promocija zbirke priča, nastalih u projektu Fan fikcija. Inače, sam projekat je trajao od 08.decembra 2022. do 02.februara 2023, godine. U pisanju priča je učestvovalo 39 timova iz Republike Srpske, Srbije i Evrope a naše učenice su bile najmlađe i mogu reći da su se odlično snašle. Mi smo bili i najbrojnija ekipa, sa tri tima. Djevojke su odlično odradile svoje zadatke što je i mene iznenadilo, iako znam koliko rade, ali da se baš tako uhvate u koštac sa djelima kao što je Ana Karenjina ili Čiča Gorio?! O našem radu dovoljno govori i činjenica da smo mi izabrani da promovišemo zbirku prvi” – kaže profesor srpskog jezika u SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica Tatjana Golijanin ,mentor učenica koje su učestvovale u projektu Fan fikcija.

sšc milorad vlačić vlasenica - departman za srbistiku

Natalija Sušić, učenica trećeg razreda gimnazije, kaže da joj učešće u projektu znači mnogo.

“Pisali smo priču na osnovu predloška Ane Karenjine i svako je mogao da napiše ono što njega insipiriše. Mislim da smo se super snašli, jer su u projektu učestvovali mnogo stariji od nas. Učešće u ovom projektu mi mnogo znači jer me ove vannastavne aktivnosti inspirišu” – kaže Natalija.

Sa Natalijom i ostalim učenicama, u projektu je učestvovala i Nikolina Pustivuk, takođe učenica trećeg razreda gimnazije.

“Ovo je već druga godina da učestvujem u projektu koji organizuje Falultet u Nišu. Svake godine je drugačija tema. Ovaj put je bio teži zadatak nego prethodni, bilo je teško da nastavimo djelo Ana Karenjina, koje je samo od sebe zahtjevno. Drago mi je što sam učestvovala u ovom projektu i nastaviću da i dalje radim za dobrobit naše škole, da se za našu školu sazna širom naše zemlje a i regiona” – poručila je Nikolina.

Direktor SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica Pajisija Petrović kaže da SŠC već nekoliko godina sarađuje sa Fakultetom u Nišu. “Naši učenici na poziv Fakulteta a u organizaciji profesorice Tatjane Golijanin, učestvuju u aktivnostima koje Fakultet provodi” – kaže direktor Petrović.

U projektu Fan fikcija, učestvovalo je ukupno 11 učenika SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica raspoređenih u tri tima : “Aurora”, “Damin gambit” i “Senija”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button