ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U Srbiji predizborna tišina-u Zvorniku glasanje u OŠ “Sveti Sava” i područnoj školi u Branjevu

U Srbiji traje predizborna tišina pred vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, zakazane za nedjelju, 17. decembar, na kojima pravo glasa ima 6.500.165 građana.

Republička izborna komisija je utvrdila zbirnu listu za učešće na parlamentarnim izborima na kojoj je 18 lista sa ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mjesta.

Paralelno sa parlamentarnim biće održani i pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, a predviđeno je da se glasa na istim biračkim mjestima, te da glasanje sprovode isti birački odbori.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Pravo da glasa na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji moći će da iskoristi oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH na 19 biračkih mjesta.

Biračka mjesta biće otvorena u Generalnom konzulatu Srbije i zgradi “M:tela” u Banjaluci, u Ambasadi Srbije u Sarajevu, u Generalnom konzulatu u Mostaru, u Trebinju u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te u Drvaru u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

U Višegradu svoje glasačko pravo državljani Srbije moći će ostvariti na biračkom mjestu koje će biti otvoreno u Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić”, u Doboju u Centru za obrazovanje i kulturu, a u Bratuncu u istoimenom srednjoškolskom centru.

Biće otvorena i dva biračka mjesta u Osnovnoj školi /OŠ/ “Vuk Karadžić” U Bijeljini, u Rudom u istoimenom srednjoškolskom centru, OŠ “Sveti Sava” u Zvorniku, kao i u istoimenoj osnovnoj školi u Loparama, te u OŠ “Vuk Karadžić” Roćević-područno odeljenje Osnovne škole u Branjevu.

U Prijedoru državljani Srbije moći će glasati u OŠ “Desanka Maksimović”, u Mrkonjić Gradu u istoimenom srednjoškolskom centru, na Palama u OŠ “Srbija”, te u opštini Novo Goražde.

Biračka mjesta biće otvorena na dan glasanja od 7.00 do 20.00 časova, a za glasanje je potreban važeći identifikacioni dokument Srbije.

Pregled biračkih mjesta dostupan je posredstvom linka Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosno u odluci RIK-a /https://www.mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/glasanje-u-inostranstvu-na-81-birackom-mestu/.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button