ističemonaslovnaRegija Birač

URHDiO “Leptir” obilježilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Kreativnom radionicom, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine (URHDiO) „Leptir“ iz Srebrenice, obilježilo je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 03.decembar. Vesna Stjepanović sekretar Udruženja kaže da je radionica na temu predstojećih praznika održana u saradnji sa volonterima opštinske organizacije Crvenog krsta (OO CK) iz Bratunca.

URHDiO Leptir

„Radovi sa ove radionice ukrasiće naš prostor i unijeti praznični duh. Osim kreativne radionice, prisutne smo upoznali i sa našim postignućima u 2023.godini i podsjetili na projekat „Stanovanje uz podršku“, gdje nam treba podrška lokalnih zajednica i potpisivanja Protokola o saradnji , što bi nam dodatno olakšalo rad“ – kaže Stjepanovićeva.

Tokom 2023.godine sve aktivnosti koje je Udruženje „Leptir“ realizovalo, imale su za cilj da pruže podršku, prvestveno ekonomsku, članovima Udruženja i njihovim porodicama. Stjepanovićeva posebno izdvaja psihosocijalne radionice sa korisnicima i roditeljima, prvenstveno majkama, jer su ciljna grupa bile žene.

„Na radionicama smo radili kreativne i ručne radove. Osposobljavali smo naše mlade za samostalan život i rad. Imali smo radionice na kojima smo pokazali kako obilježavamo vjerske praznike. Uz podršku Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima MeNeRali Republike Srpske I Fonda za profesionlanu rehabilitaciju i zapošljavanje, dva naša korisnika iz Bratunca i Srebrenice dobili su plastenike i freze za obradu plastenika a korisnik iz Milića suprasnu krmaču i frezu za obradu većih površina. Uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, dva korisnika su dobili po pet sanduka za pčele a dva po jedan plastenik površine 50 kvadrata. Dosta još drugih aktivnosti smo imali. Od sportskih, sa kojih smo donijeli puno medalja, preko studijskih posjeta, do ljetovanja sa korisnicima, tako da možemo uspješnom ocijeniti ovu godinu“ – kaže Stjepanovićeva i dodaje da je Udruženje u svom radu imalo podršku od opština Bratunac i Srebrenica što ima je jako značilo.

Ekonomsku podršku u vidu plastenika i freze dobila je Danijela Živković iz Hranče kod Bratunca. Danijela je majka  19-ogodišnje Selene i kaže da je plastenik pripremljen a prvi plodovi već su stigli.

„Luk smo posijali i već je iznikao a na proljeće planiramo zasaditi papriku, paradajz, krastavce…Selena sad ide na obuku za plasiranje robe. Za našu djecu je najbitnije da imaju posao, to bi nam mnogo olakšalo i vjerujemo da je ovaj plastenik prvi korak ka tome. Inače, Udruženje nam mnogo znači. Selena dođe ovdje u Dnevni centar, druži se sa drugom djecom, komunicira, ide i na more…mnogo,mnogo nam znači“ – kaže Danijela.

Radionici u Dnevnom centru u Potočarima, prisustvovali su predstavnici Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Bratunac.

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine ( URHDiO) „Leptir“ ima više od 240 članova u pet opština – Srebrenica,Bratunca, Milići, Vlasenica i Šekovići .

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button