ističemonaslovnaRegija BiračSvijetVijesti

Volonterke OO CK Milići obilježile Međunarodni dan volontera-5.12.

Volonterke (OO CK) opštinske organizacije Crvenog krsta Milići, srednjoškolke Vedrana Erić i Aleksandra Džuović, održale su predavanje učenicima SŠC “Milutin Milanković” Milići na temu “Osnovni principi Crvenog krsta Republike Srpske i volonterizam”, čime su obilježili 05.decembar – Međunarodni dan volontera. Vedrana kaže da je želja da pomogne drugima bila razlog njenog priključivanja OO CK Milići.

volonterke OO CK

„Biti volonter za mene znači pomaganje drugima i razvijanje svoje ličnosti kroz razne aktivnosti koje organizuje Crveni krst. U ovoj godini smo, između ostalog, obilježili sedmicu borbe protiv tuberkuloze, Dječiju nedjelju , Dan osoba sa invaliditetom…Takođe, učestvovala sam na raznim kampovima omladine CK RS i išla sam na Međunarodnu konferenciju omladine Crvenog krsta“ – kaže Vedrana.

Aleksadra Džuović kaže da je za 5 godina volontiranja u OO CK Milići, stekla mnoga iskustva i poznanstva.

„Mogu da kažem da je ovo jedno važno iskustvo kroz koje treba da prođu mladi ljudi. Preko Crvenog krsta idemo na razne kampove i upoznajemo mnoge ljude, stičemo prijateljstva koja traju i van organizacije Crvenog krsta“ – poručuje Aleksandra.

volonterke OO CK

Osim da se upoznaju o važnosti i značaju Crvenog krsta, srednjoškolci koji su prisustvovali predavanju imali su mogućnost da danas postanu volonteri ove organizacije. Među njima su Andrea Lalović i Mihajla Đurić – nove volonterke OO CK Milići.

„Drago mi je što sam se prijavila da postanem volonter, zato što to za mene znači biti human i voljela bih kada bismo svi bili humani“ – kaže Andrea Lalović, učenica prvog razreda elektrotehničke struke IT.

„Danas sam naučila osnovne principe Crvenog krsta i zadovoljna sam današnjom prezentacijom. Postala sam danas i volonter Crvenog krsta i očekujem da ću steći nova saznanja , upoznati se sa novim ljudima i pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna“ – kaže Mihajla Đurić, takođe učenica prvog razreda.

volonterke OO CK

Predavanje o principima Crvenog krsta i volonterizmu, održano je i učenicima OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima.

Ove godine Crveni krst RS, 05 decembar – Međunarodni dan volontera, obilježava pod sloganom “Nada”.

Generalna skupština UN 5. decembra 1985. godine proglasila je Međunarodni dan volontera kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

Od tada se svake godine obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj obilježavanja jeste da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button