ističemonaslovnaRegija BiračSvijetVijesti

Vukovi gube status strogo zaštićene vrste?

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićenih životinja od lova i hvatanja ako Evropska komisija usvoji prijedlog u tom smislu zbog rastuće populacije i prijetnje kao predatora.

Prijedlog, koji su osudile ekološke grupe, uslijedio je nakon što je Evropska komisija u septembru pozvala na prikupljanje podataka o uticaju sve većeg broja vukova širom kontinenta.

Predsjednik Komisije Ursula fon der Lajen, čijeg je ponija ubio vuk 2022. godine, pozvala je tada članice EU da “preduzmu mjere tamo gdje je to potrebno”.

Status “strogo zaštićene” životinje prema Bernskoj konvenciji o očuvanju divljih životinja i prirodnih staništa štiti vukove od namjernog lova ili hvatanja osim ako predstavljaju ozbiljnu prijetnju po stoku ili zdravlje i bezbjednost. Ukoliko se taj status spusti na “zaštićen”, vukovi u tom slučaju gube zaštitu.

Prema analizi EU, na prostoru evropskog bloka registrovano je oko 20.300 vukova, što je nešto više od prošlogodišnje procjene od 19.400, i znatno više od 11.193 procijenjenih 2012. godine.

To pokazuje da su vukovi ove godine primijećeni u svim državama EU osim Irske, Kipra i Malte i da čopori koji se razmnožavaju postoje u 23 zemlje.

Sve veći broj vukova doveo je do sukoba sa lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama oko mjera za sprečavanje napada na stoku.

Evropski biro za životnu sredinu, što je mreža od preko 180 organizacija iz 40 zemalja, osudio je ovaj prijedlog i ocijenio da se protivi posvećenosti Evrope zaštiti i obnovi biodiverziteta.

Biro navodi da su sukobi sa farmerima proistekli iz činjenice da su se grabežljivci vratili u dijelove Evrope gdje je izgubljeno znanje i praksa življenja sa njima.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button