ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Zbog potreba tržišta rada sve veći broj stranih radnika u Srpskoj

Zbog potreba tržišta rada sve je veći broj stranih radnika u Republici Srpskoj. Zavod za zapošljavanje za deset mjeseci ove godine izdao je 2.034 radne dozvole za strance. Najviše ovih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije, Bangladeša.

Iz ugla poslodavaca, intenzivnija potreba za stranim radnicima tek se očekuje u bližoj budućnosti. Najveći nedostatak radne snage bilježi se među zanatlijama, pojašnjavaju iz Unije poslodavaca.

– Najviše radnika u ovom trenutku imamo u sektoru građevinarstva, tu je i prerađivačka industrija koja bilježi značajan rast broja izdatih radnih dozvola za strance. Tu je i ugostiteljstvo, ali i poljoprivreda – rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlada Srpske i Zavod za zapošljavanje nisu se oglušili na sve izvjesnije potrebe tržišta, a pozamašna kvota za radne dozvole strancima u potpunosti je ispunjena. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša.

– Godišnja kvota radnih dozvola stranim državljanima za 2023. godinu u Republici Srpskoj je 1.400 radnih dozvola od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola. Sa 31. oktobrom 2023. godine izdato je 2.034 radnih dozvola od čega 1.421 ulazi u kvotu, 974 su za novo zapošljavanje i 167 produženih radnih dozvola – kažu u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Građevinari smatraju da je najefikasnije rješnje uvođenje određenog broja stranih radnika koji posjeduju ulazne radne dozvole u već postojeća privredna društva.

– Na osnovu toga, došao bi određen procenat radnika stranih i od njih kojih je recimo došlo 10, neka 5, 6 zadovoljava, koji mogu ostati i koji su došli legalnim tokovima, jer svaki drugi vid dovođenja šteti privredi – istakao je Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinarskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske.

Već postojeće regulative i zakonski okvir u potpunosti obuhvataju ovaj segment privrede, stav je resornog ministarstva.

– Mi smatramo da je zakonski okvir dovoljan da uvaži potrebe i poslovne zajednice i radne snage – rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

A ispunjenost uslova, radnika, ali i poslodavaca redovno kontroliše Republički inspektorat.

– Mi smo u ovoj godini kontrolisali nešto preko 9.600 radnika koji su zatečeni na radu kod poslodavca. Njih 230 nije imalo regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, po tom osnovu su izrečene kazne od 365.000 KM – naglasila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

S obzirom na to da su strani radnici realnost domaćeg tržišta, neophodno je udruženim djelovanjem svih institucija omogućiti im legalan boravak, ali i ispunjavanje svih njihovih zakonskih prava, poruka je nadležnih.

(RTRS)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button