ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Beograd: Više od 40 izlagača iz Srpske na Sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

U Beogradu je otvoren Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrejd 2024.

Okupio je oko 500 izlagača iz Srbije, regiona i svijeta, od čega je više od 40 iz Republike Srpske.

Proizvođači i proizvodi iz Srpske već treću godinu predstavljaju se na zajedničkom štandu. Najviše u oblasti prerade voća i povrća, destilerije, proizvodnje voćnih rakija, vinarije, a tu su Krajiška kuća i Hercegovačka kuća.

– Želimo da predstavimo ponudu malih proizvođača iz regije Trebinja i Hercegovine sa svojim proizvodima koji su jako traženi na tržištu već od davnina – rekao je Veselin Dutina direktor Agrarnog fonda grada Trebinja.

Draško Ilić direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela grada Banjaluka dodao je da su zadovoljni što se Krajiška kuća svakodnevno nadopunjava nekim novim proizvodima, proizvodima koji nastaju na malim gazdinstvima.

Srpska je opredijeljena za razvoj poljoprivrede i saradnje sa Srbijom. Za kapitalne investicije su fiksna davanja i za tri godine kupljeno je 2.000 traktora, 4.500 priključaka, desetine muznih robota i kombajna.

– Danas smo uistinu ozbiljno razgovarali oko distribucije plasmana maline na neka druga tržišta, čuli smo da se Srbija snabdjela još jednim značajnim, najvećim tržištem na svijetu – to je Kina – rekao je Savo Minić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U planu razvoja Srbije do 2027. godine poljoprivreda zauzima posebno mjesto, a u naredne četiri godine kroz subvencije iz budžeta i IPARD program za poljoproivredu biće izdvojeno 600 miliona evra.

– Mi smo defakto opredijeljeni ka evropskom tržištu i to je ono tržište u koje gledamo, gde najviše svojih proizvoda izvozimo, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta – rekla je Јelena Tanasković ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Sajam koji traje do 27. januara, pruža priliku za sklapanje poslova, edukaciju i informacije o najnovijim trendovima u oblasti poljoprivrede.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button