BiHističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Epidemiolozi upozoravaju: Zbog epidemije morbila i brzog širenja virusa vakcinišite djecu

U Federaciji je proglašena epidemija morbila. Najkritičnije je u tuzlanskom i sarajevskom kantonu. Epidemiolozi smatraju da je razlog pojave epidemije to što je mali broj djece vakcinisan, zbog čega pozivaju roditelje da djecu vakcinišu.

U Srpskoj za sada nema oboljelih. Ipak, treba poslušati domaće, ali i stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije, koji upozoravaju da postoji mogućnost zaraze i na našem području, i u cijeloj Evropi.

Prva oboljela osoba u BiH registrovana je početkom januara, a za samo nekoliko dana epidemija morbila proširila se i na ostale gradove. Prvo je u Tuzli proglašena epidemija, a zbog straha vrlo brzo uslijedila je lančana reakcija zdravstvenih radnika i u Kantonu Sarajevo. Sutiacija je kažu, za sada pod kontrolom.

– Za očekivati je dalje širenje. Ono što je karakteristično za ovo oboljenje je da nakon inkubacije od 10 dana započinje sa povećanom temperaturom, a nakon par dana dolazi do osipa po cijelom tijelu – rekao je Sanjin Musa, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Najviše oboljelih je među djecom. U Sarajevu su formirana dva vakcinaciona punkta, a u imunizaciju je uključen cijeli tim zdravstvenih radnika.

Već od juče imamo priličan broj vakcinisane djece. Pozivamo sve roditelje da dovedu djecu ako već nisu, jer je status imunizacije u Kantonu Sarajevo jako nizak – naveo je Ademir Spahić, ЈU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

U Srpskoj nema oboljelih, ali bojazni od pojave epidemije ima. Epidemiolozi kažu da je nizak obuhvat imnunizacije već nekoliko godina, a roditelji navode brojne razloge zbog čega odbijaju vakcinaciju djece, o čemu svjedoče i podaci kartona vakcinacije.

Zato stručnjaci upozoravaju na prevenciju jer, kažu slučajevi u Federaciji mogu nam biti “opomena” na vrijeme.

– Ako jedna osoba koja je zaražena uđe u populaciju koja nije vakcinisana može da zarazi do 20 osoba. Znači, ovo je jedan od najkontagioznijih, najinfektivnijih virusa – rekla je Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju Insitutta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Svjesni su toga i mnogi roditelji zbog čega su na vrijeme vakcinisali djecu. Zbog alarmantnog povećanja broja slučajeva oboljelih od morbila u Evropi upozorenje je izdala i Svjetska zdravstvena organizacija. U prošloj godini prijavljeno je više od 30 hiljada oboljelih, najviše djece od jedne do četiri godine.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button