ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Građani Srpske koji planiraju zamjenu dotrajale stolarije, fasade ili sistema grijanja – mogu računati na pomoć

Građani Republike Srpske koji planiraju zamjenu dotrajale stolarije, fasade ili sistema grijanja mogu računati na pomoć, jer je u toku poziv za mjere energetske efikasnosti u privatnom stambenom sektoru. Riječ je o projektu Evropske komisije za BiH, vrijednom tri miliona evra, koji u Srpskoj sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji građani mogu ostvariti za poboljšanje energetske efikasnosti u kućama i stanovima, iznosi 50 odsto od ukupne investicije i ne može iznositi više od pet hiljada maraka. Na adresu Fonda do sada je pristiglo oko 1.200 zahtjeva, a konkurs će ostati otvoren sve do utroška sredstava. Direktor Fonda, Srđan Todorović, gostujući u emisiji “Zajednički talas” našeg Radija, rekao je da je procedura za prijavljivanje veoma jednostavna, te da je potrebno priložiti kopiju lične karte, dokaz o vlasništvu objekta, kao i poslednja tri računa od električne enerije.

– Na sajtu Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost nalazi se ovaj javni poziv. Potrebno je popuniti obrazac sa određenim podacima, nakon čega sistem sam kreira prijavni obrazac, nakon čega je neophodno priložiti i određene izjave. Za prijavu na ovaj konkurs potrebne su i četiri fotografije objekta, kao i predračun za radove – ističe Todorović.

Pristigli zahtjevi najviše se odnose na zamjenu dotrajale stolarije i fasade. Todorović je pozvao građane iz svih krajeva Srpske da se prijave na ovaj poziv, poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova i ostvare značajne subvencije.

– Apelujemo na sve građane, posebno one iz istočnih krajeva Srpske, koji nam se manje prijavljuju u odnosu na stanovništvo iz banjalučke regije. Svi građani koji namjeravaju utopljavanje objekata, neka se obrate Fondu, čim kompletiraju neophodnu dokumentaciju – navodi Todorović.

Istovremeno, na subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, u smislu zamjene stolarije, fasade, sistema grijanja i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije mogu da računaju i mala i srednja preduzeća. Namjera Fonda je da u narednoj godini, ovakvim pozivom budu obuhvaene i zajednice etažnih vlasnika.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button