ističemoKultura i dešavanjaRegija BiračRegionVijesti

Kustendorf počinje 23. januara

Ovogodišnji međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, i u takmičarskom programu naći će se 17 izabranih kratkometražnih filmova od prijavljenih 536, najavili su ministar kulture Srbije Maja Gojković i reditelj i osnivač ovog festivala Emir Kusturica.

Glavni gost biće italijanski reditelj Mateo Garone, a ove godine Festival neće imati muzički dio, zbog restrikcija i finansijskih nemogućnosti.

Za “Zlatno”, “Srebrno” i “Bronzano jaje”, kao i za nagradu “Vilko Filač” za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije i još 14 zemalja.

Tu su djela autora iz Austrije, finske, Grčke, Poljske, Švedske, Njemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Sjeverne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.

Međunarodni žiri čine italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, srpska glumica Bojana Panić i režiser iz Uzbekistana Muzafarkon Erkinov.

O nagradi “Vilko Filač” odlučiće direktor fotografije iz Rima Vladan Radović i direktor fotografije iz Francuske Mišel Amatje.

Programske cjeline festivala su su “Savremene tendencije”, “Retrospektiva velikana” i “Novi autori”.

Gosti Festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Mateo Garone, Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze.

Nagrada Festivala “Drvo života” biće dodijeljena nagrađivanom italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

Festival će biti održan u organizaciji produkcijske kuće “Rasta internešnel”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je filmski i muzički festival koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore u Srbiji.

Osnivač i direktor festivala je filmski reditelj Emir Kusturica.

Osnovan je 14. januara 2008. godine sa ambicijom da se mladim filmskim stvaraocima pruži šansa da prikažu svoja ostvarenja.

Kustendorf filmski festival zamišljen je i kao mjesto susreta velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom dijelu sa svojim filmovima kratkog metra, i afirmisanih svjetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije.

Festival predstavlja i susret muzičkih sastava koji svake festivalske večeri održavaju koncerte.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button