ističemonaslovnaRegija BiračSvijetVijesti

Međunarodni dan zagrljaja srednjoškolci obilježili u Milićima

Srednjoškolci u Milićima poslednji dan raspusta dijelili su zagrljaje! Učenici su juče, 21.januara, na Međunaodni dan zagrljaja, grlili sugrađane na Trgu rudara i na taj način obilježili ovaj datum. Profesor pravoslavne vjeronauke u milićkom SŠC “Milutin Milanković” Milići, Milan Vuković kaže da je poenta akcije da djecu nauče koliko je važno zajedništvo i koliko je važno da učine nešto za svoju zajednicu”.

međunarodni dan zagrljaja - srednjoškolci obilježili u Milićima

“Danas smo na Trgu rudara dijelili zagrljaje našim sugrađanima koji su to željeli. Poenta ove akcije je da uljepšamo našim sugrađanima dan ali i da djecu naučimo tome, koliko je važno zajedništvo i koliko je važno da učine nešto za svoju zajednicu” – rekao je profesor Vuković.

Srednjoškolka Anja Brežančić kaže da dijeljenje zagrljaja sugrađanima doprinosi stvaranju pozitivne energije u mjestu u kojem živimo.

“Smatramo da ova akcija doprinosi širenju atmosfere u našem malom gradu a pored toga što zagrljaj svakome prija, psiholozi kažu da je zagrljaj ljekovit i preporučuju 5-6 zagrljaja dnevno” – poručuje Anja.

Profesor Milan Vuković podsjeća da su srednjoškolci krajem prvog polugodišta imali posjetu Djeda Mraza koji im je uručio personalizovanu poruku/čestitku ispisanu rukom. “Time smo željeli da naglasimo da su oni jedinstvene, neponovljive ličnosti ali da se te ličnosti ostvaruju u zajednici. I upravo ova akcija – Međunarodni dan zagrljaja, jeste potvrda toga” – ističe profesor Vuković.

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Mičigenu u SAD, a obilježava se na današnji datum – 21. januara.

Dodir kao taktilni kontakt sa drugom osobom je neophodan, kako zbog socijalizacije, tako i zbog psihološkog efekta, navodi RTS.

„Zagrljaj nekako, ima najveću punoću iliti snagu, ako je onaj poseban, autentičan, iskren. Evo, pogledajmo kad se beba rodi, pa kad je stave na grudi majci, ona prestane da plače. To je sigurnost, to je utočište, tu je ona bezbedna. E pa tako i sa nama, nije se tu mnogo promenilo i kad više nismo bebe, kad smo malo porasli, kada smo mali, neka opasnost, pa potrčimo u majčin ili očev zagrljaj. To je naše utočište, tu smo mi bezbedni. Kasnije, kad razvijamo socijalne kontakte sa drugim ljudima, opet volimo nekako da osetimo energiju drugog čoveka. I opet taj zagrljaj koji nekako okrepljuje, koji umanjuje tenziju, tu teskobu, anksioznost. Možda ne rešava problem, ali deluje da tog trenutka problem ne postoji“, naglašava psihološkinja Mirjana Martić.

Zagrljaj je najintimniji dodir, jer obavijeni nečijim rukama osetićete zaštitu, pripadnost, ljubav, osetićete svu lepotu ovog sveta. A ukoliko nemate nikoga da vas zagrli, učinite to sami. Kažu psiholozi, ukoliko držite ta ruke na sebi kao da se grlite – desetak, petnaest sekundi, osetićete se posebno, navodi RTS.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button