ističemonaslovnaRegija BiračServisne informacijeVijesti

Most u Kolovratu zatvoren zbog radova na rijeci Studeni Jadar

Pješački most u Kolovratu na rijeci Studeni Jadar – lokacija Ušće, biće demontiran i uklonjen zbog izvođenja radova na izgradnji obaloutvrda na rijeci Studeni Jadar – saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje stambeno komunalne poslove i ekologiju opštine Milići.

Ova informacija bila je povod da se prisjetimo akcije obnavljanja ovog mosta, nakon poplava 2013.godine a tekst koji smo te godine objavili dijelimo sa vama. Nažalost, neki od aktera ove akcije, koja je za svaku pohvalu, nisu među živima, ali evo, djela nas sjećaju na njih.

Tekst objavljen 2013. godine na portalu radija “Magic”. (Arhiva – radio “Magic”)

Milići – Građani Milića koji žive u dijelu naselja poznatijeg kao Kolovrat, dobili su novi pješački most, zahvaljujući samoinicijativi grupe građana. Gradnja mosta počela je krajem avgusta a završena tri mjeseca kasnije. Novi most napravljen je od cjevne konstrukcije, na koju su postavljene daske širine 1,20 metara , most ima ogradu a održavanje nije zahtjevno.

Predsjednik savjeta mjesne zajednice Milići 1, Marko Bibić kaže da je grupa građana, po principu, “daj ko šta ima” za tri mjeseca završila, ovaj mali ali značajan projekat. ” Radenko Radić je dao šljunak i ploče za sječenje metala, Gojko Radić je dao cijevi, brusne ploče i eksere, struja je korištena iz domaćinstva Pere Stupara koji je dao i materijal, Miloš Mitrović je dao elektrode, Branko Stjepanović daske , narodni poslanik Radovan Višković takođe je pomogao tako što je kupio cijevi, trgovac Rajko Jurošević, u čijoj prodavnici se mnogi Milićani podmiruju, dao je cement, Milenko Lalović je dao daske i cijevi a akciju su podržali i Neno Kovačević, Milomir Vlačić kao i Miladin Maksimović koji je izvario kompletnu konstrukciju. Ne smijemo a da ne pomenemo i Milutina Bačića koji je bio koordinator akcije i koji je osmislio konstrukciju mosta. Moram napomenuti i da su sve porodice koje žive u ovom dijelu Milića, tokom radova obezbjedile kafu, napitke i hranu za ljude koji su ovo radili” – kaže Bibić.

Novi most svakako je najviše obradovao građane koji žive sa jedne i druge obale Studenog Jadra, kao i sve ostale kojima je najkraća pješačka dionica pri izlazu ali i ulazu u Miliće. Dragana Mićić to nam i potvrđuje “Ja svaki dan vodim djecu u školu. Lakše nam je preko mosta nego da idemo magistralom, pogotovo kad je kiša ili snijeg” kaže Dragana i dodaje da je novi most bolji i bezbjedniji od prethodnog.

Nabavka materijala za izgradnju mosta,  kod Kolovrata na obalama Studenog Jadra, koštala je preko 3000 KM, od čega je opština donirala materijal u vrijednosti 750 KM. Angažman svih onih koji su dali svoj doprinos nije izražen u novcu. Prema Bibićevim riječima most će dobiti ime a s obzirom da je nastao udruženim snagama i složnim rukama , vjerovatno će nositi naziv “Most ljubavi”.

Podsjećamo, most u Kolovratu je izgrađen nakon što je u februaru mjesecu ove godine, vodena bujica odnijela, tadašnji žičani most, koji se svakako ne može mjeriti sa novoizgrađenim.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button